Een schoon bed, op tijd medicijnen krijgen, hulp bij het aankleden. Dit hoort allemaal bij ‘goede zorg’. Toch vinden de meeste ouderen dit niet het belangrijkste. Zij willen vooral het gevoel hebben dat medewerkers oog en oor hebben voor hoe het écht met hen gaat. Dat medewerkers weten wat belangrijk voor hen is en wat voor hen de dag de moeite waard maakt. De plaatsing van de Kwaliteitsstandaard in het Register , onderschrijft dat.
Cliëntenversie
Het doel van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen is om zorgorganisaties en medewerkers in de verpleging, verzorging en zorg thuis te motiveren om levensvragen van ouderen te zien als onmisbaar onderdeel van goede en liefdevolle zorg. Er is ook een verkorte versie en een flyer voor cliënten, cliëntenraden en andere betrokkenen om hen te helpen in hun gesprekken met zorgmedewerkers en bestuurders van zorgorganisaties.
Download de Kwaliteitsstandaard Levensvragen (pdf), de cliëntenversie (pdf) en/of de flyer (pdf).
‘Aandacht voor levensvragen: is onderdeel van de zorg’
Christien Begemann, namens het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen: ‘Het begint bij persoonlijke aandacht voor de cliënt tijdens de zorg. Aandacht voor levensvragen moet geïntegreerd zijn in de dagelijkse zorg. Als zorgmedewerkers écht belangstelling hebben voor wat iemand bezig houdt, dan komt vaak het gesprek over wat iemand belangrijk vindt in z’n leven, en dus zingeving, vanzelf op gang.’
https://vimeo.com/157284732
Werkprogramma Liefdevolle zorg
Het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen heeft een werkprogramma Liefdevolle zorg ontwikkeld voor organisaties die op basis van de Kwaliteitsstandaard Levensvragen aan de slag willen gaan met levensvragen van ouderen. Hiervoor bieden Vilans en Reliëf inspiratiebijeenkomsten, trainingen, een leerwerktraject met meerdere organisaties en advies- en implementatietrajecten op maat aan.
Ontwikkeld in samenwerking
De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is op verzoek van Zorginstituut Nederland ontwikkeld door het Expertisenetwerk Levensvragen en Ouderen in samenwerking met relevante partijen in het veld, waaronder vier ouderenzorgorganisaties en de Universiteit voor Humanistiek. De Kwaliteitsstandaard Levensvragen is ontwikkeld door Vilans; LOC Zeggenschap in zorg en Vilans ontwikkelden de verkorte versie en de flyer.
Meer lezen op Zorg voor Beter