Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Persoonsgerichte zorg

Zelfmanagement bevorderen met Kom Verder Spel 24/07/2019

Zelfredzaamheid, zelfmanagement, gezondheidsvaardigheden: stuk voor stuk belangrijke termen in de gezondheidszorg. Patiënten en zorgverleners verschillen in de manier waarop ze hier invulling aan geven. Het Kom Verder Spel is speciaal ontwikkeld om hen hierbij verder te helpen. Met als doel: patiënten in staat stellen het gezondste uit zichzelf te halen.

Het Kom Verder Spel in een notendop

  • Het spel bevat vrolijk gekleurde kaartjes met 16 uit het leven gegrepen situaties over ziek zijn en gezond leven. Bijvoorbeeld over medicijngebruik, contact met de huisarts en gezond leven. 
  • Bij iedere situatie scoren de spelers hoe zelfredzaam de patiënt is. Wat gaat er goed? Wat kan beter? Spelers putten hierbij uit eigen ervaring. 
  • De bedoeling is steeds dezelfde: van anderen leren wat je goed doet, en hoe je beter kunt worden. Door tips te geven, en te krijgen. Iedere deelnemer vertaalt één tip naar een concrete eigen actie, waarmee deze na de bijeenkomst aan de slag gaat. 
  • Je kunt het spel spelen in bijvoorbeeld een zorggroep, onderwijsinstelling of patiëntenvereniging, door patiënten, zorgverleners, studenten of een gemengd gezelschap. Hiervoor wordt een kleine vergoeding gevraagd. 
  • Het spel wordt geleid door een spelleider. Dit is een hiertoe speciaal getrainde ervaringsdeskundige (de zogenaamde Kom Verder-ambassadeur), die aan de hand van zijn eigen ervaring gerichte vragen kan stellen, kan prikkelen, informatie kan verschaffen en de deelnemer vanuit het ervaringsperpectief kan uitdagen een nieuwe rol aan te nemen. 
  • Je kunt het spel ook zelf aanschaffen. Dit kan tegen kostprijs. Desondanks blijkt uit de diverse recensies dat het uitvoeren mét een Kom Verder Ambassadeur het meeste effect heeft.
  • De spelduur varieert tussen de 1 en 2,5 uur, afhankelijk van de groepswensen.
  • Er vindt altijd een follow-up plaats na het spel. Dit is - afhankelijk van de wensen - minimaal een telefonisch overleg tussen de spelleider en de organisator, tot een aantal aanvullende bijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten wordt een concrete vertaalslag gemaakt van het geleerde naar de eigen werksituatie (zorgverlener) dan wel in het contact met de zorgverlener (patiënt/zorgvrager). Ook dan worden ervaringsdeskundigen ingezet, bijvoorbeeld tijdens rollenspellen. 

Zelf het Kom Verder Spel organiseren?

Lees meer over het spel op de website van Zelfzorg Ondersteund (ZO!) Nog vragen? Of het spel zelf organiseren? Neem dan contact op met Ellen Struijcken (e.struijcken@zelfzorgondersteund.nl / 06 – 43 26 70 40). 
 

Zelfredzaamheid bevorderen

Het Kom Verder Spel is ontwikkeld door ontwikkeld door de Stichting Voorlichters Gezondheid in opdracht van de coöperatie Zelfzorg Ondersteund. In deze coöperatie werken vertegenwoordigers van patiënten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen om zelfredzaamheid te bevorderen onder mensen met een (chronische) ziekte.

Bestellen

Organisaties kunnen het spel voor 40 euro bestellen bij Ellen Struijcken van Zelfzorg Ondersteund. Er zit een handleiding bij, waarin het spel wordt uitgelegd en een boekje met achtergrondinformatie. De andere manier om het te spelen is met een spelleider /  Kom Verder Ambassadeur (ervaringsdeskundige). Daar zijn kosten aan verbonden, neem contact op met Ellen Struijken van ZO!

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]