Deze leernetwerken versterken de samenwerking tussen onderwijs en praktijk. Je leert ván en mét elkaar. De Zorg voor Beter-werkplaats 'Leernetwerken wijkverpleging' biedt tips en concrete voorbeelden voor opleidingen en praktijkorganisaties om samen een leernetwerk op te zetten.
Neem een kijkje in de online werkplaats leernetwerken wijkverpleging.
Hoe zet je een leernetwerk op?
Of je nu uit het onderwijs komt of in de praktijk werkt, in de werkplaats vind je een handreiking voor het opzetten van een leernetwerk. Deze handreiking is gebaseerd op de ervaringen in de praktijk. In de leernetwerken is ruimte voor diversiteit en eigen invulling, aansluitend bij de vragen en de mogelijkheden van docenten, zorgprofessionals en studenten die aan het leernetwerk meedoen.
Download de handreiking 'Leernetwerken wijkverpleging' (pdf)
Wil je weten wat het leernetwerk is en welke werkvormen er zijn? Deze infographic geeft je een duidelijk overzicht.

Download de infographic 'Hoe zet je een leernetwerk op?' (pdf)
Concrete voorbeelden
In de leernetwerken vind je verschillende voorbeelden van thema’s en werkvormen die worden ingezet. Zoals het werken in duo’s van docent en zorgprofessional, die elkaars werk leren kennen en taken uitwisselen. Of een regionaal digitaal platform, voor informatie, uitwisseling en opleidingsdoeleinden.
Laat je ook inspireren door het voorbeeld in deze video:
https://vimeo.com/263823865
Leernetwerken verbeteren competenties
Uit onderzoek van het NIVEL blijkt dat de leernetwerken bijdragen aan het verbeteren van de competenties van docenten en zorgprofessionals. Daarnaast dragen de leernetwerken bij aan het vernieuwen van het onderwijs, zoals het ontwikkelen van minors en keuzedelen, en wordt nieuwe kennis in de praktijk gebracht.
Door wie is de werkplaats ontwikkeld?
De werkplaats is ontwikkeld door Saxion Hogeschool, het Landelijk Overleg Opleidingen Verpleegkundige (LOOV) en Kenniscentrum Vilans en kwam tot stand dankzij subsidie vanuit het programma Zichtbare schakel van ZonMw.