Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer
Home Nieuws Nieuws Aankleding maaltijden belangrijk in zorginstellingen

Aankleding maaltijden belangrijk in zorginstellingen // 27/11/2014

Wat levert investeren in eten en drinken op binnen de zorginstellingen op het gebied van de gezondheidswinst, het welbevinden en de zorgkosten? Phyllis den Brok beantwoordt deze vraag in het onderzoek 'Genieten aan tafel'

Bij 161 cliënten, verspreid over acht zorglocaties, was gedurende zes maanden extra aandacht voor de volgende veranderingen:

  • de kwaliteit en presentatie van de maaltijden
  • de aankleding tijdens eetmomenten en de aansluiting hiervan bij de beleving van de cliënt
  • participatie, zelfredzaamheid en eigen keuze van de bewoner
  • een gastvrije werkwijze en het bevorderen van cliëntenparticipatie

Afname werkdruk

Het toepassen van deze veranderingen in de zorginstellingen leverden positieve resultaten op. Zo verbeterde de maaltijdbeleving bij cliënten en hadden zij een actievere rol rondom de maaltijd en de voorbereiding. Ook schepten zij vaker op. Hierdoor nam de werkdruk bij het personeel af en was er minder voedselverspilling. Ook nam werkdruk af omdat er een betere sfeer was en meer participatie met de cliënt. Bij één locatie, waar het medicijngebruik kritisch werd geëvalueerd, werden uiteindelijk minder medicijnen gebruikt.

Wat kun je zelf doen?

Hoe kun je hier zelf mee aan de slag? Hier zijn enkele tips:

  • Betrek de cliënt meer bij het aanbod, de keuzemogelijkheden en de bereidingswijze van de maaltijd. Zo geef je de cliënt het gevoel geven dat hij of zij mee telt.
  • Betrek de cliënt meer bij de voorbereiding van de maaltijd. Laat hem bijvoorbeeld aardappelen schillen, zelf brood smeren, de tafel dekken en afruimen, et cetera.
  • Laat de cliënt zelf zijn eten opscheppen.

Lees meer

Thema Eten en Drinken op Zorg voor Beter

Meer informatie over het onderzoek staat op de website van Phliss.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk nieuwsbrieven