Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Diversiteit in de zorg

Hoe breng je intimiteit, privacy en seksualiteit onder de aandacht? 28/01/2019

Intimiteit, privacy en seksualiteit zijn basisbehoeftes van mensen, óók als ze op leeftijd zijn of aan ziekten lijden. Het gaat dan om intiem zijn, een arm om je heen slaan of een gesprek voeren zonder gestoord te worden. Bij seksualiteit zijn we geneigd te denken dat ouderen alleen nog knuffelen en strelen, maar voor een deel van de bewoners blijft seksuele activiteit ook een belangrijk aspect van het leven.

Deze leerwerkplaats helpt je om op organisatieniveau, bij medewerkers en bij familie bewustzijn te creëren rondom intimiteit, privacy en seksualiteit bij bewoners in verpleeghuizen. Het welbevinden van de cliënt staat hierbij voorop: aansluiten bij wie de cliënt is, wat en wie voor hem belangrijk is en wat er voor hem toe doet op het gebied van intimiteit, privacy en seksualiteit.

In de leerwerkplaats worden 4 inspiratiesessies georganiseerd. Aan het eind van die sessies heb je praktische handvatten gemaakt waarmee je vanuit jouw functie het thema intimiteit, privacy en seksualiteit beter kunt invullen en vormgeven.

Wat leer je in deze leerwerkplaats?

  • Je ontwikkelt inzichten, kennis en vaardigheden die je helpen seksualiteit, privacy en intimiteit onderdeel te laten zijn van je werk. Het leren is gericht op het willen, kennen, kunnen, durven en uiteindelijk op het doen.
  • Je ontwikkelt gevoeligheid om te begrijpen wat er voor de cliënt en hun verwanten toe doet als het gaat om intimiteit, privacy en seksualiteit en de zorg en ondersteuning daar ook op inrichten.
  • Je ontwikkelt praktische handvatten om verpleeghuisbewoners persoonsgerichte zorg te bieden.
  • Er is aandacht voor het ontwikkelen van gespreksvaardigheden om te achterhalen wat belangrijk is voor het welbevinden van de cliënt als het gaat om intimiteit, privacy en seksualiteit én de dilemma’s die hierin spelen.

Lees meer over leerwerkplaats op de site van Vilans

Meer lezen over seksualiteit?

Download ook het SCP-rapport 'Jezelf zijn in het verpleeghuis' over intimiteit, seksualiteit en diversiteit onder bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen. Een ander handig document is de brochure 'Seksualiteit en een chronische ziekte' van kenniscentrum Rutgers. Daarin lees je welke invloed een chronische ziekte kan hebben op de seksualiteit. Ook staan er tips in om seks (weer) fijn te maken.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]