Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Mantelzorg

Intensieve mantelzorgers ervaren lagere kwaliteit van leven 14/02/2019

Ruim een kwart van de Nederlanders die meer dan 12 uur per week werkt, combineert deze baan met het verlenen van mantelzorg. Dat zijn in totaal ongeveer twee miljoen Nederlanders. 70 procent vindt dat ze hun baan goed kunnen combineren met de mantelzorg die ze verlenen. Toch zijn er ook zorgen.

Dat staat in rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De studie is gebaseerd op een enquête naar informele zorg, waaraan ruim 3.800 werkenden meededen. Het doel van het onderzoek is om meer zicht te krijgen op de kwaliteit van leven en de rol van de ondersteuning op het werk en de zorgsituatie daarbij.

Intensieve mantelzorgers

Als je wekelijks minimaal 8 uur mantelzorg verleent ben je een intensieve mantelzorger. Van de werkenden zijn dat 400.000 Nederlanders. Gemiddeld werken zij 31 uur per week en kost de mantelzorg hen 21 uur. Intensieve mantelzorgers zijn meer ontevreden over hun leven. Ook ervaren zij meer tijdsdruk.

Vakantiedagen opnemen om mantelzorg te verlenen

Een op de vier werkende mantelzorgers nam vaker vakantiedagen op dan zorgverlof om mantelzorg te kunnen geven. Ook meldden zij zich weleens ziek om te kunnen helpen. Intensieve mantelzorgers ‘kiezen’ vaker voor deze oplossingen om tijd te creëren dan anderen.

Hoe verminder je de tijdsdruk?

Leidinggevenden kunnen een bijdrage leveren aan de vermindering van de tijdsdruk. Als intensieve mantelzorgers hun leidinggevende op de hoogte stellen of flexibel werk hebben (in de zin van onverwachts vrij kunnen nemen of werktijden kunnen aanpassen) ondervinden ze minder tijdsdruk.

Ondersteuning voor mantelzorgers

In een eerdere publicatie van het SCP bleek dat mantelzorgers weinig weten over de mogelijkheden voor ondersteuning. Zo’n drie op de tien mensen is hier niet van op de hoogte.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]