Deze 5 plannen moeten ervoor zorgen dat zo veel mogelijk mensen oud worden met een goed eigen gebit, of zo lang mogelijk goed kunnen blijven kauwen met een kunstgebit. Dat draagt bij aan een hogere kwaliteit van leven.
Welke 5 initiatieven gaat het om?
De 5 initiatieven die de betrokken partijen starten zijn:
- Systematisch onderzoek naar de belemmeringen die ouderen ervaren voor een goede mondgezondheid. Vervolgens kijken de partijen hoe deze weggenomen kunnen worden. Dat kan ook gelden voor financiële belemmeringen.
- Een speciale praktijkwijzer met advies over het 'senior proof' maken van mondzorgpraktijken.
- Het onderwerp mondzorg agenderen bij alle relevante opleidingen in de eerste lijn met als doel opname van mondzorg in die opleidingen.
- De samenwerking met huisartsen, verpleegkundigen, verzorgenden en apothekers versterken. Daarvoor stellen de partijen eenmultidisciplinaire richtlijn op.
- De partijen starten een nationale bewustwordingscampagne.
In het Plan van aanpak (pdf) staat een enorme lijst aan activiteiten die gestart worden.
Steeds meer kwetsbare ouderen vaker en langer thuis
Het programma is nodig omdat er steeds meer kwetsbare ouderen komen die steeds vaker en langer thuis wonen. Uit ervaringen en onderzoek blijkt dat de mondgezondheid van kwetsbare ouderen matig tot onvoldoende is. Kwetsbare ouderen hebben vaak moeite met de dagelijkse verzorging van hun gebit en lijken uit beeld te raken in de mondzorgpraktijken.
Programma Mondzorg voor kwetsbare ouderen
In het 'Programma Mondzorg voor kwetsbare ouderen' werken het ministerie van VWS, de mondzorgkoepels ANT, KNMT, NVM, ONT en NVIJ, patiëntenorganisaties Consumentenbond en NPCF en Zorgverzekeraars Nederland samen om de initiatieven te implementeren. Ook zoeken ze samenwerking met andere zorgverleners in de eerste lijn, zoals huisartsen, wijkverpleegkundigen en apothekers.
Lees verder op Zorg voor Beter
Lees meer