De recent gepubliceerde Beter Laten-lijst is het resultaat van wetenschappelijk onderzoek en in theorie zou je er direct mee aan de slag kunnen. De rituelen en activiteiten dragen namelijk niet bij aan goede zorg, kunnen het comfort van de patiënt of bewoner verminderen en kosten tijd en geld. Toch blijkt stoppen in de praktijk nog niet zo gemakkelijk.

Hoogleraar verplegingswetenschappen Hester Vermeulen, één van de drijvende krachten achter het Beter Laten-onderzoek, snapt dat wel: 'Het is heel moeilijk om vooraf concreet inzichtelijk te maken wat het voordeel is. Bovendien weten teams niet hoe je het stoppen met handelingen systematisch kunt aanpakken.' Daarom willen we als vervolg, samen met Vilans en V&VN een effectief stappenplan ontwikkelen, de uitwerking volgt dit najaar.
Voor nu heeft V&VN praktische infographics ontwikkeld die op de werkvloer kunnen helpen om ook echt te stoppen met overbodige handelingen. Download de handige overzichten:
Lees meer
Slim zorgen: 15 onnodige zorghandelingen
Eerder stelde Vilans een lijst op van 15 onnodige zorghandelingen (pdf). Hierbij gaat het tevens om kwaliteitsverbetering én het verhogen van de zelfredzaamheid van de cliënt. Er zit een grote overlap tussen beide lijsten.
Hoe kun je stoppen met onnodige zorghandelingen?
Teams gingen al eerder aan de slag met het verantwoord aanpakken van de onnodige zorghandelingen. Hiervoor gebruikten ze verschillende hulpmiddelen, zoals de digitale screening om in kaart te brengen of onnodige zorghandelingen in hun werk voorkwamen, of het stappenplan 'van project naar effect' om stapsgewijs onnodige zorg terug te dringen. Het terugdringen van onnodige zorghandelingen vergroot de tevredenheid van cliënten en medewerkers. En kan bovendien tijd en geld besparen.