‘Men kent de regels wel, maar ze worden niet toegepast. Het is binnen het team nog te weinig een onderwerp van gesprek’. In dit filmpje komen verschillende deskundigen aan het woord:
https://vimeo.com/145843259
Hygiënisch werken: begrijp waaróm
Hedy Salomons, van de Inspectie van de Gezondheidszorg: ‘Het knelpunt zit hem in de kennis en de kennisoverdracht. De richtlijnen zijn er, die kennen mensen ook, maar als je niet weet waaróm je bepaalde dingen moet doen, dan doe je het niet, of doe je het alleen omdat het moet. Bij hygiënisch werken moet je begrijpen waaróm je het zo moet doen. Er is een enorme kennisachterstand en er wordt te weinig gedaan om de kennis te bevorderen.’
Ga bij elkaar kijken
Carolien Oldenkamp, Stichting Trainingen Infectie Preventie: ‘Handhygiëne wordt wel gedaan, maar doe je het wel op het juiste moment, en doe je het wel goed?’ Haar belangrijkste tip: ‘Besef wat je doet. Werk hygiënisch, en zorg dat jij niet de bacteriën overbrengt van de ene naar de andere cliënt.’
‘Leer van elkaar, leer van andere instellingen. Veel verpleeginstellingen staan erg op zichzelf. Ga bij elkaar kijken. Wat heeft een andere instelling bereikt en hoe? Ga bij elkaar kijken en vind niet steeds zelf het wiel uit,’ zegt Hedy Salomons.
Aandachtspunt van inspectie
Hygiëne en infectiepreventie is een belangrijk aandachtpunt van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Naar aanleiding van haar onderzoek in 2012-2015 heeft de IGZ aangegeven dat instellingen in de ouderenzorg maatregelen moeten treffen om de hygiëne en infectiepreventie te verbeteren. Lees meer over de eisen van de inspectie.
Lees meer