Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Regeldruk

Handtekening huisarts niet meer nodig voor hulpmiddelen rondom bed 13/03/2019

Wijkverpleegkundigen mogen vanaf nu zelf hulpmiddelen voorschrijven die samenhangen met verzorging en verpleging van cliënten thuis op bed. Ze hoeven daar geen toestemming meer voor te vragen via de huisarts. Dit hebben Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en V&VN met elkaar afgesproken.

Dankzij deze geschrapte regel worden cliënten sneller geholpen en hebben wijkverpleegkundigen en huisartsen minder administratie.

Over welke hulpmiddelen gaat het?

Het gaat onder meer over anti-decubitusbedden en -matrassen, bedgalgen en hulpmiddelen om zelfstandig uit bed te komen, glij- en rollakens en infuusstandaarden.

Ontregel de Zorg

Het aanvragen van hulpmiddelen was een van de schrappunten voor de wijkverpleging uit het VWS-actieplan Ontregel de Zorg. Dit actieplan houdt zich bezig met het schrappen van tientallen administraties bij verschillende sectoren.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

willem nater 15/3/2019

Een aandachtspunt is het brandgevaar bij rokende cliënten die thuis op bed verzorgd worden. Stoppen met roken is uiteraard beter maar dat is niet altijd fair, reëel of haalbaar. Voor die cliënten brengt een verplaatsbare watermist unit https://www.qfog.nl brandveiligheid voor cliënten, verzorgenden, medebewoners en buren.