Deze apps zijn handig voor jezelf, maar ook om cliënten iets te laten zien en/of uit te leggen.
We beginnen het lijstje met een website:
Begrijpjelichaam.nl
Deze website is speciaal bedoeld om laaggeletterde mensen uit te leggen hoe het lichaam werkt. Met deze site heb je een mooie manier om eenvoudig te communiceren met laaggeletterde patiënten.
Op begrijpjelichaam.nl vind je eenvoudige anatomische afbeeldingen en teksten over het menselijk lichaam en over veelvoorkomende klachten. Als zorgverlener kun je met hulp van de duidelijke afbeeldingen uitleg geven aan cliënten, die onvoldoende kunnen lezen en schrijven of beperkt gezondheidsvaardig zijn. Deze cliënten missen vaak basiskennis over hun eigen lichaam, klachten en behandelmethoden. Hierdoor begrijpen zij niet altijd wat de huisarts of praktijkondersteuner zegt en waarom zij bepaalde adviezen geven.
Lees op begrijpjelichaam.nl in 5 stappen hoe je de afbeeldingen het beste kunt gebruiken. Dit voorlichtingsmateriaal is ontwikkeld samen met laaggeletterde patiënten, huisartsen en praktijkondersteuners.
Fractuur app
De Fractuur app geeft uitgebreide informatie over de behandeling van fracturen bij volwassenen. Navigeer door veel verschillende soorten fracturen. Klik op het betreffende bot en alle informatie komt in beeld, van indicatiestelling tot follow-up.
Daarnaast staan er ook referenties en actuele literatuurverwijzingen. Een handige app voor chirurgen, maar ook voor huisartsen en fysiotherapeuten.
Deze app is gratis.
Complete Anatomy
Deze app is Engelstalig. De uitgebreide app heeft meer dan 6200 anatomische structuren. Bekijk het menselijk lichaam in 3D en maak daarnaast je eigen weergaven, met de knip- en tekentools. Deze kun je gemakkelijk delen via de app. Wil je je kennis testen, doe dan een van de quizzen.
De app is in principe gratis, maar als je alle mogelijkheden wilt, moet je betalen. Complete Anatomy is alleen voor de iPad beschikbaar.
De makers van deze app maakten ook de app Essential Anatomy.
3D Brain
De Engelstalige app 3D Brain laat de hersenen zien van alle kanten, ook de binnenkant. De tab structuren geeft een overzicht van de verschillende delen van het brein.
Je leest de functie van het deel dat je aan het bekijken bent, er staan casestudies, je leest over de pathologie en je vindt er links naar recent wetenschappelijk onderzoek. Via labels bekijk je de anatomische structuren.
De app is gratis. Je kunt de app uitbreiden met een in-app aankoop van 99 cent. 3D Brain is ontwikkeld door het Cold Spring Harbor Laboratory.
Human Anatomy Atlas
Tot slot nog een Engelstalige app over het menselijk lichaam. Met de app Human Anatomy Atlas app scroll je door het hele lichaam en kun je zowel de mannelijke als de vrouwelijke anatomie van alle kanten tot in detail bekijken.
Uit de afbeeldingen kun je structuren verwijderen, zoals huid en spieren. Je kunt bij elke structuur extra informatie bekijken, zoals oorsprong, insertie en functie van een spier.
De Human Anatomy Atlas app is handig voor fysiotherapeuten, podotherapeuten en studenten, maar ook voor artsen die hun patiënten op anatomiegebied willen voorlichten.
Wat vind je in de app?
- structuurnaam, Latijnse naam, en anatomische groepering;
- gedetailleerde definities;
- beschrijvingen van veel voorkomende letsels, ziekten en pathologie.
Wat kun je met de app?
- Kies uit tientallen populaire afbeeldingen of creëer je eigen weergave.
- Met één of twee tikken bekijk je informatie of bewerk je een weergave en voeg je volledige systemen, groepen, of individuele structuren samen.
- Bewaar je favorieten in een bibliotheek, schrijf opmerkingen bij afbeeldingen, deel afbeeldingen of screenshots.
De app is niet goedkoop, maar wel erg uitgebreid. De Human Anatomy Atlas kost tussen € 25 en € 30. Naast de 3D Human Anatomy Atlas brengt het bedrijf Visible Body een hele serie losse apps uit.
Op de hoogte blijven?
Op de hoogte blijven van nieuwe apps voor de zorg? Abonneer je op de gratis nieuwsbrief van Zorg voor Beter
Lees meer op Zorg voor Beter