Om goed te kunnen kauwen zijn twee dingen nodig: een gezonde, pijnvrije mond en voedsel van een normale tot harde consistentie (dus geen vla of kauwgom!). Goede mondverzorging is nodig voor het behoud van de kauwfunctie. Dat concludeert Roxane Weijenberg in haar onderzoek waar ze 18 december 2013 bij de VU op promoveerde.
Probleemgedrag
Als zorgverlener kan het bij een cliënt met dementie moeilijk zijn om goede mondzorg te geven. Soms heeft probleemgedrag hiermee te maken. Het onderzoek laat zien dat het omgaan met probleemgedrag tijdens de mondverzorging nog moeilijker is dan het tandenpoetsen zelf!
Met team bespreken
Hoe kan je als zorgverlener omgaan met probleemgedrag bij mondzorg? Allereerst is het belangrijk om het probleemgedrag van de cliënt als team aan te pakken. Investeer gezamelijk tijd in het onderzoeken wat de cliënt nodig heeft zodat het uitvoeren van goede mondzorg makkelijker gaat. Een rustige benadering kan helpen, en ook bijvoorbeeld het aankijken van de cliënt tijdens het tandenpoetsen of als cliënt zelf het poetsen kunnen zien in de spiegel.
Eén verantwoordelijke: denticure
Ook beveelt Roxane Weijenberg aan om één persoon binnen het team aan te wijzen die verantwoordelijk is voor de mondzorg van mensen met dementie, een zogenoemde denticure. Net als een pedicure, die de voeten verzorgt, kan een denticure zich bekwamen in de mondzorg van de cliënten. Ook dit zal op den duur voor de zorgverleners tijd opleveren en een gezonde mond voor de cliënt!
Lees meer op deze website:
Proefschrift: Weijenberg, R.A.F., Mastication and oral health in elderly persons with dementia. The relationship with cognition and quality of life, Amsterdam: Vrije Universiteit, December 2013. Lees de Nederlandse Samenvatting (pdf).