Zorg voor Beter heeft dit debat op de voet gevolgd en via Twitter gereageerd. Het was een goed en interessant debat waarbij allerlei dilemma’s in de zorg besproken werden en waarbij kamerleden en de minister goed naar elkaar luisterden.
Cultuurverandering nodig in zorg
Martin van Rijn, staatssecretaris van VWS, verdedigde het wetsvoorstel met verve, genuanceerd, met kennis van de sector en hij probeerde zoveel mogelijk tegemoet te komen aan opmerkingen van kamerleden. Van Rijn: ‘De Wet zorg en dwang moet samen met het Actieprogramma Onvrijwillige zorg leiden tot een cultuurverandering’. Voor die cultuurverandering is volgens Van Rijn vooral meer bewustwording nodig bij zorgverleners en hun leidinggevenden. In het debat werd ook de Alternatievenbundel van Vilans verschillende keren genoemd.
Wijziging: medicatie buiten de wet gehouden
Van Rijn kwam met een zesde nota van wijziging. Met deze motie wordt de definitie van onvrijwillige zorg enigszins ingeperkt. Gedragsbeïnvloedende medicatie voor cliënten met een psychische stoornis laat Van Rijn niet langer vallen onder onvrijwillige zorg. Daarmee is deels tegemoet gekomen aan de bezwaren van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland. De Wet zorg en dwang gaat volgens de staatssecretaris ook gelden in thuissituaties. Hij zei in reactie op vragen van vooral Hanke Bruins Slot (CDA) en Kees van der Staaij van de SGP, dat hij daarvoor zelfs extra waarborgen wil formuleren, bijvoorbeeld met betrekking tot fixatie. De thuissituatie is hier bijzonder omdat er minder toezicht is op de cliënt. Ook komt er een onafhankelijke cliëntenvertrouwenspersoon. Van Rijn onderschreef ook de motie van Renske Leijten (SP) waarin zij stelt dat er bij zorgopleidingen meer aandacht moet zijn voor het verminderen van vrijheidsbeperking. De interne registratieplicht die zorgaanbieders hebben wil Van Rijn zo snel mogelijk doorontwikkelen naar een landelijk ‘real time’ overzicht, zodat het voor de Inspectie mogelijk is om individuele gevallen van onvrijwillige zorg te toetsen.
Op donderdag 19 september stemming over wetsvoorstel
Als er door kamerleden geen derde termijn wordt aangevraagd, stemt de Tweede Kamer op donderdag 19 september over het wetsvoorstel.
Debat gemist?
Wie het debat gemist heeft, kan het alsnog bekijken via de website Debat Gemist. Je kunt hier ook de inbreng van verschillende politieke woordvoerders apart bekijken.
Kamerstukken
Nieuwsberichten