Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer
Home Nieuws Nieuws 2018 juli Gezonder eten voor ouderen: 59 goede voorbeelden

Eten en drinken

Gezonder eten voor ouderen: 59 goede voorbeelden // 09/07/2018

Gezond eten is een belangrijke basis om fit te blijven en gezond oud te worden. Om je te helpen bij het verzorgen van een goede maaltijd voor jouw cliënt verzamelde de Taskforce Gezond Eten met Ouderen 59 voorbeelden uit de praktijk.

Wat voor voorbeelden zijn dat?

De voorbeelden gaan over werkwijzen in zorginstellingen en bij ouderen thuis waarbij de maaltijd een hoofdrol speelt. In het eindrapport lees je hoe je het welbevinden van ouderen verbetert door middel van goede voeding.

Download het eindrapport ‘Taskforce Gezond Eten met Ouderen’ (pdf)

Een van de voorbeelden is 'WarmEten'. Daarin leren medewerkers van kleinschalige woonvoorzieningen op een eenvoudige manier een smakelijke en gezonde maaltijd te bereiden zónder dat andere werkzaamheden erbij inschieten.

Andere instellingen kiezen ervoor om de 'Kookdame' in te zetten. Ze hebben kennis van HACCP, allergenen en diëten en vervangen zorgmedewerkers voor het bereiden van de maaltijd.

https://www.youtube.com/watch?v=bBx2ZSWKxnI

Kookcursussen en waarderingssystemen

Andere voorbeelden gaan onder meer over het verbeteren van de kwaliteit van de maaltijden. Zo is er het waarderingssysteem 'Gouden Bordjes' in Den Haag: vragenlijsten waarin maaltijdaanbieders en ouderen de maaltijd, gastvrijheid en sfeer beoordelen. Het doel is natuurlijk om de kwaliteit van de restaurants in Haagse zorginstellingen te verbeteren.

Maar de meeste ouderen wonen zelfstandig thuis. Zelf kunnen koken is dan ook erg belangrijk. 'Koken met Joop' is een basiskookcursus waarin ouderen leren hoe ze eenvoudige en gezonde maaltijden moeten bereiden.

Janny van der Heijden als boegbeeld

Het boegbeeld van de taskforce is Heel Holland Bakt-jurylid Janny van der Heijden. Zij besteedt aandacht aan het belang van gezond eten voor ouderen gaat in op de vraag: Wat is de reden om niet gezond te eten of zelf te koken?
Uit de reacties kwamen een aantal belemmeringen naar voren. De voorbeelden gaan vaak over deze belemmeringen.

  • Alleen eten, eenzaamheid
  • Het is te veel werk, geen zin
  • Te grote verpakkingen en hoeveelheden in de winkel
  • Grotere hoeveelheid koken en de rest in de diepvries
  • Te veel ingrediënten nodig/te ingewikkelde recepten
  • Kosten van het eten (door de grote hoeveelheden)
  • Fysieke klachten (staan, snijden, tillen pannen, etc.)
  • Slikproblemen
  • De smaak van kant-en-klaar producten en maaltijden (waardoor dit geen optie is)
  • Het volgen van een dieet (diabetes, allergie) wat koken moeilijk maakt

Een aantal van deze belemmeringen zijn op te lossen door bijvoorbeeld kleinere verpakkingen op de markt te brengen en simpelere recepten te maken.

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]





Gratis nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk nieuwsbrieven

Meer over Eten en drinken