Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Geen nieuwe besmettingen na versoepeling bezoek 18/06/2020

De versoepeling van de bezoekregeling heeft in de eerste verpleeghuizen die onder strenge voorwaarden open mochten, niet geleid tot nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat blijkt uit een evaluatie van de Academische Werkplaatsen Ouderenzorg.

Op 11 mei mochten 26 verpleeghuizen weer een vaste bezoeker per bewoner toelaten. Vanaf 25 mei werd bezoek onder strenge voorwaarden weer toegestaan op alle verpleeghuislocaties. Onderzoekers van de Academische Werkplaatsen keken de afgelopen weken mee bij de 26 pilot-verpleeghuizen die op 11 mei opengingen en 50 andere locaties die vanaf 25 mei weer bezoek mochten ontvangen.

Vermijden fysiek contact moeilijk

Uit de evaluatie blijkt dat naasten zich over het algemeen goed houden aan het protocol dat op locatie is afgesproken. Toch zijn er ook aandachtspunten:

  • Het opvolgen van de handhygiëne-instructie lijkt in de loop van de weken te verminderen
  • Mondkapjes worden geregeld verkeerd gebruikt door bezoek
  • Er is veel behoefte aan fysiek contact, het vermijden daarvan blijft moeilijk
  • Veel medewerkers vinden het moeilijk om naasten aan te spreken wanneer zij zich niet aan het protocol houden.

Positieve effecten op welbevinden

De resultaten laten ook zien dat het weerzien van bewoners met hun naasten na het bezoekverbod vooral in de eerste week erg emotioneel is. Ook de ervaren effecten op het welbevinden van verpleeghuisbewoners zijn positief. Zo rapporteren veel verpleeghuizen dat hun bewoners opfleuren en bijvoorbeeld meer eetlust en activiteit hebben. Er is dan ook een grote behoefte aan een verdere verruiming van de regeling. Met name op het gebied van het toelaten van meerdere bezoekers en op meer flexibiliteit omtrent het tijdstip en de frequentie van het bezoek. 

Belastend voor personeel

Voor personeel is het erg lastig om erop toe te zien dat bezoekende familieleden de richtlijnen goed naleven. Het kost veel menskracht en is moeilijk om onder de huidige tijdsdruk goed neer te zetten. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat de verdere uitrol van de bezoekersregeling te snel gaat als de richtlijnen niet verspoeld worden.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]