Het onderzoek is in opdracht van ActiZ uitgevoerd door organisatieadviesbureau Advisaris. In de periode van november 2016 tot en met mei 2017 hebben 242 leden hun gegevens gedeeld met de onderzoekers.

Gebruik eHealth-apps
Slechts 38 zorgorganisaties geven aan eHealth-apps te gebruiken of er in enige mate mee bezig te zijn. Opmerkelijk is dat het elektronisch cliëntendossier (ecd) het meest aanwezig is in de sector. Bij organisaties met een omzet van meer dan 40 miljoen is het percentage dat gebruik maakt van een elektronisch cliëntendossier het hoogst. Bij organisaties met een omzet van minder dan 40 miljoen is het percentage ecd-gebruikers het laagst. Het onderzoek geeft een overzicht van welke elektronische cliëntendossiers er op de markt zijn. En welke het meest worden gebruikt.
Nieuwe wetgeving eHealth
De aankomende wet- en regelgeving op het gebied van cliëntgegevens maakt het onderzoek actueel. Vanaf 1 januari 2018 moeten alle burgers in Nederland bij hun apotheken digitaal toegang hebben tot hun medicatiegegevens. Hierin moeten ook de verstrekte medicijnen door de vvt-sector zijn opgenomen.
Ontvangt een cliënt zorg van meerdere zorgorganisaties? De cliëntgegevens worden vanaf 1 januari 2020 digitaal, gestandaardiseerd en beveiligd overgedragen tussen de verschillende zorgorganisaties. Tot slot vormt vanaf 1 januari 2021 het primair zorgproces de basis voor het vastleggen van gegevens in de zorg. De vastgesteld gegevens kunnen hergebruikt worden voor bijvoorbeeld onderzoek of declaratie.
Lees meer over online inzage
Inzetten van eHealth
Steeds meer zorgorganisaties bieden online zorgdiensten aan. Zoals een afspraak inplannen, het medisch dossier inzien of een eConsult aanvragen. Cliënten maken nog relatief weinig gebruik van deze online zorgportalen. Lees de zeven tips voor een succesvol zorgportaal op Zorg voor Beter.
Lees meer op Zorg voor Beter