Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Valpreventie

Fysieke belasting in kaart brengen met TilThermometer 07/09/2020

Hoe hoog en van welke type is de fysieke belasting van zorgverleners? Wat is de zorgzwaarte en hoe succesvol is je organisatie met het invoeren van het beleid fysieke belasting? Deze zaken kun je al sinds 2002 in kaart brengen met de TilThermometer. De TilThermometer is nu helemaal digitaal in te vullen.

De online TilThermometer bestaat uit verschillende stappen. Per stap krijg je een aantal vragen over onder andere het aan- en uittrekken van steunkousen, het douchen van cliënten en het verplaatsen van een cliënt. 

5 mobiliteitsklassen

Telkens geef je aan in welke mobiliteitsklasse jouw cliënt zit bij de gevraagde handeling. In totaal zijn er 5 mobiliteitsklassen (A, B, C, D en E). Van cliënten die alles zelf kan uitvoeren zonder risico op fysieke overbelasting (A) tot cliënten die zeer veel hulp nodig hebben (E). 

Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting

Als je alles hebt ingevuld krijg je in een grafiek de uitslag. De totale hoogte van de balk geeft het percentage cliënten aan met mobiliteitsklasse C, D of E. In de grafiek zie je waar je wel en niet volgens de Praktijkrichtlijn Fysieke Belasting werkt.

Over de TilThermometer

De TilThermometer is in 2002 ontwikkeld door LOCOmotion en is sindsdien een populair instrument. Bij de laatste landelijke monitoring in de VVT is de TilThermometer voor ruim 12.000 cliënten ingevuld.

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.