Nieuwsuur: ‘Noodopvang slecht georganiseerd’
Uit een uitzending van Nieuwsuur (van 25 november 2015) blijkt dat er nu al wachtlijsten zijn. Er is niet voldoende zorg geregeld voor zieke, kwetsbare ouderen die tijdelijk even niet thuis kunnen wonen, maar die medisch gezien ook niet in het ziekenhuis horen. Deze noodopvang is slecht georganiseerd, zeiden diverse artsen in de uitzending. Ziekenhuizen raken daardoor verstopt met ouderen die daar ten onrechte een bed bezet houden en er vervolgens moeilijk wegkomen.

Sinds dit jaar is de nieuwe Wet Langdurige Zorg van kracht en blijkt in de praktijk dat de directe toegang tot het verpleeghuis veel strenger is geworden. Daardoor worden eerstelijnsbedden ‘misbruikt als tussenfase voordat iemand permanent naar het verpleeghuis gaat’, aldus geriater Arend Arends van het Havenziekenhuis in Rotterdam.
Wat zijn eerstelijnsbedden?
Eerstelijnsbedden zijn tijdelijke opvangbedden, tussen het eigen bed thuis en het ziekenhuisbed. Ze heten ook wel logeerbedden, spoedbedden, huisartsenbedden of wijkziekenboeg. Deze bedden zijn bedoeld voor mensen die na ontslag uit het ziekenhuis nog niet naar huis kunnen, of waarbij het thuis tijdelijk niet gaat.
Praktijkteam voor oplossen problemen
Minister Schippers (VWS) en staatssecretaris Van Rijn stellen per 1 januari een speciaal praktijkteam in dat moet helpen bij het oplossen van praktische problemen rondom tijdelijk verblijf van patiënten.
In Nieuwsuur lieten betrokkenen weten dat er in hun regio een prima netwerkorganisatie functioneert en dat partijen elkaar prima weten te vinden. De meesten die in Nieuwsuur aan het woord kwamen, denken echter dat meer capaciteit en budget en een betere regeling essentieel zijn om de problemen op te lossen. Ze zijn sceptisch over de inzet van het praktijkteam. Hoogleraar ouderengeneeskunde Jos Schols: ‘Dit is echt een weeffout die hersteld moet worden, dat is belangrijker dan met zo'n team op pad te gaan.’
Lees meer op Zorg voor Beter
Lees verder