Verpleeghuizen passen fysieke vrijheidsbeperkende maatregelen vooral toe om de veiligheid van bewoners te verhogen. Het gaat het dan bijna altijd om het voorkomen van letsel door valpartijen. Onderzoek laat echter zien dat (letsel door) vallen niet vermindert door bandenfixatie. Wel kan bandenfixatie veel schade berokkenen aan bewoners. Soms is het zelfs de oorzaak van overlijden.
EXBELT: erkende interventie
Het doel van de interventie EXBELT is dat het gebruik van bandenfixatie in psychogeriatrische verpleeghuizen 2 jaar na de implementatie van de interventie volledig is gestopt. EXBELT richt zich specifiek op mensen met dementie op verpleegafdelingen in psychogeriatrische verpleeghuizen in Nederland bij wie bandenfixatie wordt toegepast of dreigt te worden toegepast. EXBELT is ontwikkeld door Math Gulpers, directeur MeanderGroep Zuid-Limburg, en wordt toegepast door verpleeghuizen in Limburg, Noord-Brabant en Zuid-Holland.
De EXBELT-interventie bestaat uit vier onderdelen:
- Een intensief scholingsprogramma voor zorgverleners.
- De beschikbaarheid van gespecialiseerde verpleegkundigen van de MeanderGroep als consultant voor specifieke casuïstiek.
- De beschikbaarheid van alternatieve interventies.
- Beleidsverandering: verbod op het gebruik van de bandenfixatie.
Erkenningstraject interventies ouderenzorg
Een commissie van onafhankelijke experts beoordeelt de interventies. Er is een commissie voor de ouderenzorg en een voor de gehandicaptenzorg. De commissie beoordeelt de interventie op kwaliteit en de beschrijving van uitvoeringsvoorwaarden. De commissie kan een interventie erkennen als ‘goed onderbouwd’ of ‘effectief’. EXBELT is erkend als ‘effectieve interventie met sterke aanwijzingen’ (volgens de zwaarste criteria goedgekeurd).
Een overzicht van erkende interventies staat op databankinterventies.nl. Bovendien worden ze opgenomen in de kwaliteitsbibliotheek van Zorginstituut Nederland.
Lees meer