Zorg voor Beter gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Ik ga akkoord met het plaatsen van cookies (inclusief tracking cookies).
Niet akkoord en lees meer
Home Nieuws Nieuws 2018 januari 12 trends op gebied van eten en drinken in de zorgsector

Eten en drinken

12 trends op gebied van eten en drinken in de zorgsector // 15/01/2018

Zorginstellingen veranderen op alle vlakken zo is er steeds meer aandacht voor eHealth en kleinschaligere woonvormen. Maar hoe zit het met eten en drinken en gastvrijheidsbeleving bij zorgcentra? Hoe zorgen zij dat bewoners gezonder eten en meer eigen regie hebben? Horeca-groothandel HANOS zette een aantal belangrijke trends op een rij.

Deze trends richten zich op bijvoorbeeld de eigen regie van bewoners, gezonder eten en het verlagen van zorgkosten.

Download de pdf ‘One size fits nobody’

12 trends

  1. De cliënt centraal: Cliënten bepalen zelf wat, waar en hoe laat ze eten.
  2. Hotelzorg: patiënten revalideren in hun eigen tempo waardoor er behoefte is aan een zorghotel.
  3. Value Based Healthcare: Zorg moet waardegedreven zijn, met minder belemmerende regelgeving en simpelere procedures. 
  4. Healing environment: Een aangename omgeving zorgt voor meer welzijn van patiënten, bewoners, familie en werknemers en minder stress. Entrees, huiskamers, koffiecorners en zorgrestaurants moeten dus flink op de schop.
  5. Voeding als medicijn: Dankzij goede voeding genezen patiënten sneller en kunnen de kosten lager worden. Door bijvoorbeeld niet drie maaltijden per dag, maar zeven kleinere porties gedurende de dag aan te bieden verbeter jen de voedselinname en het welbevinden.
  6. Kleinschalige zorg: De schaalverkleining zorgt ervoor dat ook lokale cateraars, supermarktketens en maaltijdbezorgdiensten hun diensten aanbieden. 
  7. Ruimte voor convenience: Ook in de zorgkeuken is een tekort aan gekwalificeerd personeel. Om hier wat aan te doen ontwikkelen fabrikanten convenienceproducten, met focus op smaak, voedingswaarde en structuur.
  8. Open keukens: De trend naar meer open keukens leidt tot meer transparantie en beleving.
  9. Co-housing en burgerinitiatieven: Er ontstaan steeds meer vindingrijke projecten waarbij bijvoorbeeld studenten in locaties voor ouderenzorg gaan wonen in ruil voor wat vrijwilligerswerk.
  10. Preventie: Voorkomen is beter dan genezen. Daarom verschuift de focus naar preventie, voorlichting en gedragsverandering gericht op een gezonde leefstijl.
  11. Technische revolutie: Dankzij technische innovaties krijgen cliënten meer regie over hun eigen gezondheid. Zo blijven de zorgkosten binnen de perken.
  12. Farm to bed cooking: De zorg omarmt nieuwe manieren om patiënten gezonder te laten eten. Zo is in het Henry Ford ziekenhuis in Detroit een kas gebouwd waar een programma wordt aangeboden om obesitas te bestrijden.
JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]





Gratis nieuwsbrief

Meld je aan voor de gratis wekelijkse nieuwsbrief.

Bekijk nieuwsbrieven

Meer over Eten en drinken