Hoe werkt de Eiwit Screener?
Allereerst vul je de leeftijd, het gewicht en de lengte van je cliënt in. Vervolgens krijg je vragen over wat je cliënt de laatste 4 weken gegeten en gedronken heeft. Zoals: Hoeveel sneetjes brood at je cliënt per dag? En hoe vaak at hij of zij noten of pinda’s als tussendoortje? Na 10 vragen krijg je direct de uitslag. De uitslag is een percentage. Dat percentage geeft aan hoe groot de kans is dat jouw cliënt een lage eiwitinname heeft. Is het percentage meer dan 30 procent? Dan is er een hoog risico op een lage eiwitinname.

Afspraak maken met diëtist
De uitslag van de Eiwit Screener is slechts een indicatie. Om een nauwkeurig beeld te krijgen van de daadwerkelijke eiwitinname, kun je een consult met een diëtist aanvragen voor je cliënt. Zo breng je het voedingspatroon in kaart.
Waarom zijn eiwitten belangrijk?
Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen voor een gezond leven. Een tekort aan eiwitten leidt tot afbraak van spierweefsel. Voor ouderen kan dit gevaarlijk zijn omdat ze kwetsbaarder zijn en meer kans hebben om te vallen. De minimale hoeveelheid eiwitten voor volwassenen (en ook voor ouderen) ligt momenteel op 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag.