Aan de hand van 6 vragen kom je er met de quickscan snel achter of jouw cliënt een digibeet of digiwonder is. Iemand met weinig ervaring, kun je bijvoorbeeld adviseren YouTube-filmpjes samen met iemand anders te bekijken. Een redelijk handige gebruiker kun je doorverwijzen naar sites als thuisarts.nl, apps en online interventies. En een gevorderd persoon kan complexe zaken digitaal vinden, zoals e-diagnostiek, het eigen patiëntendossier inzien en online afspraken maken.

Download de quickscan digitale vaardigheden
Voordelen van eHealth
eHealth levert een bijdrage aan een betere gezondheid. Het vergroot de eigen regie en zelfmanagement en maakt gezondheidsachterstanden kleiner. Ook voor mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen heeft eHealth vele voordelen zoals:
- Beeld en geluid voor duidelijke uitleg.
- Pictogrammen .
- Directe feedback voor verheldering van de hulpvraag.
- Spraakherkenning en voorleesfunctie.
- Gedoseerde informatie en eenvoudige zinnen en woorden.
- Bekijken in eigen tempo, taal, tijd en eventueel samen met anderen.
eHealth voor iedereen
Pharos heeft het initiatief genomen om eHealth-toepassingen toegankelijk te maken van voor iedereen: eHealth4all. Juist mensen met laaggeletterdheid, een taalachterstand of lage opleiding hebben vaker een slechtere gezondheid. Zij hebben vaker chronische aandoeningen als diabetes, COPD en hart- en vaatziekten. Voor het uitbreiden van eHealth is het nodig dat de toepassingen geschikt zijn voor iedereen.
Beperkte gezondheidsvaardigheden
1 miljoen mensen hebben moeite met het gebruik van computers en internet, 2,5 miljoen mensen hebben moeite met lezen en schrijven en 29% van de volwassen Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Het begrijpen, vinden en gebruiken van eHealth-toepassingen is voor veel van deze mensen een grote opgave. eHealth-toepassingen worden daardoor niet gebruikt. Terwijl juist deze mensen baat kunnen hebben bij het gebruik van eHealth.