Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Gunstig effect vaccinaties zichtbaar in verpleeghuizen 25/02/2021

Het aantal besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen neemt snel af. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Volgens het RIVM is deze sterke daling te verklaren doordat veel verpleeghuisbewoners inmiddels gevaccineerd zijn tegen het coronavirus.

In januari is begonnen met het vaccineren in de verpleeghuizen. Inmiddels zijn alle eerste doses vaccins toegediend en is er ook al gestart met het toedienen van de tweede doses. Vanaf eind maart krijgen alle verpleeghuisbewoners die in de eerste ronde niet aan bod zijn gekomen, bijvoorbeeld door ziekte, nogmaals een vaccin aangeboden. Daarna is de vaccinatie van deze doelgroep voltooid.

Grafiek

In deze grafiek zie je per leeftijdsgroep in welke week het vaccineren is begonnen, en of het aandeel besmettingen is gestegen of gedaald:

Bron: RIVM

Thuiswonende ouderen

Eind januari is gestart met het vaccineren van thuiswonende 85-plussers, een week later begon het vaccineren van thuiswonende 80-plussers. Tot en met 21 februari had meer dan de helft van de 90-plussers minimaal één dosis ontvangen en in de leeftijdsgroep 85-89 was dat 60 procent. Veel mensen in deze leeftijdsgroepen hebben nog een afspraak staan voor hun eerste coronavaccinatie.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.