Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Draaiboek: wat te doen bij coronabesmetting wijkverpleging? 30/03/2020

Wat kunnen wijkverpleegkundigen doen om zich goed voor te bereiden op het coronavirus? En hoe kun je nieuwe medewerkers zo snel mogelijk (bij)scholen op het gebied van kennis over corona? Gebruik het Draaiboek van Extra handen aan bed.

In deel 1, het draaiboek, lees je wat organisaties in de wijkverpleging kunnen doen om zich goed voor te bereiden op de extra vraagstukken die ontstaan rond het coronavirus. Ook de vervolgfasen van opschalen en isoleren komen daarin aan bod. In deel 2 staat de procedure voor het snel aannemen en (bij)scholen van nieuwe medewerkers en een overzicht van noodscholingsmateriaal beschreven.

Draaiboek: voorbereiden op coronavirus

In dit draaiboek lees je onder meer hoe je actief kunt monitoren op mogelijke verdenkingen en welke afspraken je moet maken over de communicatie.

De 4 doelen van dit draaiboek zijn:

  1. Preventiebeleid tegen covid-19;
  2. Waarborgen continuïteit zorg en veiligheid van cliënten;
  3. Waarborgen continuïteit en beschikbaarheid van personeel; 
  4. Waarborgen van vitale bedrijfsprocessen (beschermingsmiddelen, apparatuur).

Procedure aanstellen en scholing nieuwe zorgmedewerkers  

Naar aanleiding van de coronacrisis zijn veel oud-zorgverleners in actie gekomen om weer hun oude beroep op te pakken. Via de website Extrahandenvoordezorg.nl hebben al duizenden mensen aangegeven dat zij werkzaamheden in de zorg willen uitvoeren. Om hen zo snel mogelijk weer bevoegd en bekwaam te maken is deze procedure ontwikkeld. 

Wat staat er in dit document? 

In het document vind je onder meer een een noodpakket aan scholing rond het herkennen, verzorgen en beoordelen van coronapatiënten. Je kunt dan denken aan kennis en handelen bij covid-19 en hygiëne en veiligheid.

Checklist

Ook vind je in dit document een checklist na afloop van de scholing. Daarop kun je afvinken of een nieuwe zorgmedewerker bijvoorbeeld weet welke werkzaamheden ze wel en niet mogen uitvoeren en of ze de algemene en coronaspecifieke hygiënerichtlijnen kennen.

Initiatiefnemers

Dit initiatief is opgepakt in nauwe samenwerking met de groep ‘COVID-19 extra handen aan het bed’ en is gestart uit solidariteit met de zorg. We zoeken steeds verbinding met relevante partners. We bedanken het Jeroen Bosch Ziekenhuis - de grondleggers van dit idee - maar ook het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis, Vredenoord, ’t Heem, Surplus en anderen die bereidwillig hun materiaal met ons deelden. Vilans voegt daar haar eigen kennis en ervaringen uit de verpleeghuiszorg aan toe. ActiZ, Verenso en V&VN zijn geïnformeerd over dit document en hebben zoveel als mogelijk meegedacht.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]