Mijn Amerikaanse vader begreep de Nederlandse setting niet, mede omdat hij de taal niet goed sprak
Volgens Jennifer van den Broeke, adviseur bij Pharos en Dementiezorg voor Elkaar, moeten zorgverleners zich verplaatsen in de cultuur en omstandigheden van hun cliënten. ‘Mijn Amerikaanse vader begreep de Nederlandse setting niet, mede omdat hij de taal niet goed sprak. Hij keek er dan ook met heel andere ogen naar.’
Neem het initiatief
Het is erg belangrijk dat je laat zien dat je iemand begrijpt. Laat dus zien dat je begrip hebt voor mantelzorgers en patiënten die klem zitten tussen de krachten van meerdere culturen. Neem het initiatief en wacht niet af tot de vraag komt, want die komt vaak niet. Dat helpt om een lastig onderwerp, zoals het stimuleren van zelfredzaamheid, bespreekbaar te maken.
Rol van de familie
In de Nederlandse samenleving wordt vaak op individualistische wijze naar gezondheid en gezondheidszorg gekeken: een ik-cultuur. In veel andere culturen is sprake van een wij-cultuur. Als zorgverlener heb je dus niet alleen te maken met de cliënt maar met de hele familie. Hoe ga je daarmee om? Kaveh Bouteh, trainer bij Pharos, adviseert om gebruik te maken van deze situatie.
https://www.youtube.com/watch?v=6GbwBt1PRw4
Bekijk meer filmpjes met tips voor cultuursensitieve dementiezorg