Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Maatregelen bij coronavirus 08/03/2020

Het coronavirus is zeker voor ouderen of al zieke mensen een gevaar. Nu meer mensen besmet raken is het belangrijk om extra aandacht te hebben voor hygiëne. Op Zorg voor Beter is veel informatie te vinden over hygiënisch werken. 

Het is belangrijk dat zorgorganisaties de adviezen van de GGD en het RIVM overnemen. De GGD is in geval van besmetting het eerste aanspreekpunt voor zorgorganisaties. 

Hoe wordt het coronavirus overgedragen? 

Het nieuwe coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Tot nu toe lijkt de overdracht van het virus door iemand zonder deze klachten een kleine rol te spelen. Door hoesten en niezen brengt iemand het virus uit neus, keel of longen naar buiten. Via kleine druppeltjes komt het virus zo in de lucht. Als andere mensen die druppeltjes inademen of bijvoorbeeld via de handen in de mond, neus of ogen krijgen, kunnen zij besmet raken met het virus.

Wat zijn de klachten bij het coronavirus? 

De klachten zijn verkoudheid of longklachten, en koorts, vergelijkbaar met gewone griep. In het overgrote deel van de gevallen blijft het bij het coronavirus bij soortgelijke verschijnselen als bij een gewone griep.

Maatregelen om besmetting te voorkomen

De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn heel simpel. Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken, schrijft het RIVM. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.
Het zijn:
  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes eenmalig
  • Geen handen schudden (sinds 9 maart toegevoegd)
  • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten hebt (sinds 13 maart toegevoegd)
  • Voor zorgmedewerkers geldt: bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts (> 38 graden): thuisblijven. In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken. (sinds 13 maart toegevoegd). Lees meer over de aangepaste adviezen 

Video: zo was je goed je handen

https://vimeo.com/267547392

Lees meer over hoe je goed je handen wast bij thema Hygiëne

Preventieve maatregelen binnen de zorgorganisatie

Zorg dat de hygiënerichtlijnen op dit moment nog strikter nageleefd worden. Met name handhygiëne en hoesthygiëne. Zorgorganisaties kunnen opvallende instructieposters met pictogrammen ophangen op diverse plaatsen in de organisatie, waaronder de (bezoekers)toiletten. Het plaatsen van palen met pompjes met handalcohol bij de entrée van de locatie is ook een mogelijkheid.

Zorgorganisaties kunnen overwegen om (in elk geval bij bezoekers) het ‘groeten zonder aanraking’ in te voeren. Dat wil zeggen, het vermijden van handen schudden en ander direct contact. Maak dit beleid dan ook duidelijk kenbaar voor werknemers, bewoners en bezoekers. Hierdoor kan het risico op overdracht via de handen aanzienlijk worden verminderd.

Met betrekking tot bezoek voor de bewoners is het een optie om familie per brief te informeren om goed na te denken of een bezoek afleggen op dit moment verstandig is. Met daarbij de vermelding van de casusdefinitie van het RIVM. Zorgorganisaties kunnen daarbij verzoeken om als bezoek toch langskomt dan bij vertrek in elk geval linea recta naar de uitgang te gaan zonder een tour door het huis te maken. (Bron: website van ActiZ)

RIVM: alle informatie op een rij 

Het beste is om de website van het RIVM te raadplegen voor informatie over het coronavirus, en maatregelen om besmetting te voorkomen. Bekijk deze pagina's van het RIVM:

Informatielijn: vragen van burgers over coronavirus

Er is naast de RIVM-site ook een landelijk info-nummer beschikbaar voor vragen van burgers: 0800-1351.

Bronnen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]