Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Coronavirus: nieuwe ontwikkelingen 16/03/2020

Voor zorgmedewerkers in heel Nederland geldt: pas bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts: thuisblijven. De zorg aan ouderen en chronisch zieken valt bij de corona-uitbraak onder de 'cruciale beroepen'. Ouders kunnen gebruik blijven maken van kinderopvang.

Iedereen die verkouden is of hoest, wordt verzocht om sociale contacten te vermijden. Voor zorgmedewerkers geldt een ander advies omdat het belangrijk is dat de zorg voor ouderen en chronisch zieken verleend blijft worden. De onderstaande adviezen zijn opgesteld door RIVM en het ministerie van VWS. 

De volgende adviezen gelden voor heel Nederland

  • Alle zorgmedewerkers: bij verkoudheid EN/OF hoesten EN koorts (> 38 graden): thuisblijven. In alle andere gevallen kunnen medewerkers gewoon komen werken.
  • Heeft een medewerker een risicogebied bezocht of contact gehad met patiënten met corona infectie en klachten van verkoudheid: thuisblijven.
  • Voor overige burgers in Nederland: bij verkoudheidsklachten sociale contacten vermijden. Het advies is dat zorgorganisaties in heel Nederland familie en ander bezoek vragen om bezoek te beperken.
  • Bij functies waarbij dat mogelijk is, wordt tevens geadviseerd om thuis te werken en/of werktijden te spreiden om contact en verspreiding te beperken. 
  • Zorg voor ouderen en chronisch zieken valt onder de 'cruciale beroepen' tijdens de corona-uitbraak. Dit betekent dat ouders gebruik kunnen maken van kinderopvangmogelijkheden bij de kinderopvang of school (15 maart 2020).

Geen handen schudden en houd afstand

In heel Nederland geldt bij de begroeting geen handen meer te schudden. Maak dit beleid duidelijk kenbaar voor werknemers, bewoners en bezoekers. Zie het overzicht van materialen en posters op Zorg voor Beter.
Om verspreiding van het coronavirus verder te voorkomen worden medewerkers op goede handhygiëne gewezen.

RIVM: actuele informatie

Op de website van het RIVM is actuele informatie te vinden:

Verenso: wijs een coördinator aan

Verenso, vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, adviseert dat de vakgroep continu op de hoogte is van (nieuwe) informatie over het coronavirus: 'Wijs één specialist ouderengeneeskunde aan als coördinator. Dit is dan ook degene die contact onderhoud met de GGD'.

Nieuwe LinkedIn-groep: hulp (oud)verpleegkundigen bij corona

Er is een nieuwe LinkedIn-groep gestart voor 'extra handen aan het bed' bij deze corona-uitbraak. Via de LinkedIn-groep kunnen (oud)verpleegkundigen zich aanmelden om de tekorten ten gevolge van de corona-uitbraak op te vangen. In deze groep wordt informatie geboden voor (oud)-verpleegkundingen die hulp willen bieden. Bekijk de LinkedIn-groep: (oud)verpleegkundigen helpen bij corona

Bronnen

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Marian Hoek[www.zorgvoorbeter.nl] 17/3/2020

Vig 3 Het is onmogelijk in de ouderenzorg en zeker bij mensen met een vorm van dementie 1,5 meter afstand te houden.
Niet meer troosten wanneer je collega erdoorheen zit kan ook niet.
Een gevallen patiënt oprapen op 1,5 meter ?Wassen aankleden. Er zijn vast veel meer momenten dat dit niet lukt. Dus zorg voor jezelf en hoop dat je erdoorheen rolt.