Bij verpleeghuis de Herfstzon in Goor heeft een bedrijf gespecialiseerd in licht en geluid voor evenementen een ‘coronaproof’ spreekluisterverbinding neergezet. Aan beide zijden van het glas staat een tafeltje met een microfoon. Zo kan een bewoner binnen praten met familie of vrienden buiten. Anders dan bij communiceren via Skype of FaceTime hebben de bewoners hier nauwelijks hulp bij nodig, bovendien zien mensen elkaar echt in plaats van via een scherm.
Enthousiaste reacties
Ook andere verpleeghuizen zoals in Grubbenvorst in Limburg en Warnsveld hebben een dergelijke spreekluister-verbinding gemaakt. De reacties aan beide zijden van het raam zijn enthousiast.
Bezoekhuisje bij verpleeghuis

In Wassenaar bij de Claris Zorggroep hebben ze een iets andere oplossing gevonden. In de tuin werd in korte tijd een huisje gebouwd met twee ingangen. Aan de ene kant kan de bewoner het huisje in, aan de andere kant de familie. Gescheiden door een glazen wand kunnen ze elkaar toch zien en spreken.
Voor veel bewoners en mantelzorgers valt het zwaar elkaar zo lang niet te kunnen bezoeken. Op de
facebook pagina van Alzheimer Nederland werd massaal gereageerd op het pleidooi van Alzheimerstichting om de bezoekersstop te verruimen.
Video over bezoekhuisje
https://youtu.be/UPWUX3PHJ1M
Update: steeds meer bezoekhuisjes
Op veel meer plekken worden bezoekhuisjes of quarantainers geplaatst:
- In Amsterdam en Huizen bij Cordaan.
- Aafjeplaatst 7 ontmoetingshuisjes bij haar verpleeg-en verzorgingstehuizen in de regio Rotterdam.
Update: Kom-op-Visite-kar
De vaklieden van onderhoudsbedrijf Van Balen uit Maassluis maakten in hun vrije tijd een kar die gebruikt kan worden in quarantaine-periodes; een licht verrijdbare kar die door deuren past en aan het bed gezet kan worden. Het Jo Visser fonds financierde de ontwikkeling van de kar en inmiddels zijn er talrijke Kop-op-Visitekarren in verpleeghuizen.
Kom op Visite-kar
Update: slimme app Beppie
Student Joran van der Sluis van de Universiteit Twente maakte Beppie, een app om ansichtkaarten om te zetten in whatsapp-berichten en andersom. Heel handig voor bewoners van verpleeghuizen en hun familie. Lees meer hierover op
de website van zorggroep De Posten.