Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

Verpleeghuizen en thuiszorg krijgen meer mondkapjes 12/04/2020

Vanaf maandag 13 april geldt er een nieuw verdeelmodel voor mondkapjes, waardoor verpleeghuizen en thuiszorg meer mondkapjes krijgen. Eerder kwamen de ziekenhuizen op de eerste plaats. In verpleeghuizen en thuiszorg stijgt het aantal corona-besmettingen. Het tekort aan beschermingsmiddelen wordt hier steeds urgenter. 

De nieuwe verdeling van beschermmiddelen is gebaseerd op het risico besmet te raken bij een behandeling van een coronapatiënt. Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen, zullen die voortaan naar plekken gaan waar ze het meest hard nodig zijn, en niet automatisch naar de ziekenhuizen. Het nieuwe verdeelmodel gaat maandag 13 april in voor mondkapjes, maar geldt later ook voor andere beschermingsmiddelen. Ook heeft Rijksoverheid.nl een overzicht gepubliceerd voor wanneer je welk mondkapje moet gebruiken: 

Tekort aan mondmaskers blijft voorlopig

De komende tijd moet blijken of verpleeghuizen en thuiszorg door de nieuwe verdeelsleutel meer mondkapjes krijgen, want er is nog steeds een groot tekort in Nederland. Nederland gaat nu wel snel zelf mondkapjes produceren. Een samenwerking tussen de bedrijven DSM, Afpro en Auping moet ervoor zorgen dat eind april 1 miljoen FFP2-maskers geproduceerd worden. Zorgmedewerkers die de komende weken nog steeds aanlopen tegen een tekort aan beschermingsmiddelen kunnen hun knelpunten laten weten bij het Meldpunt van V&VN

Meer aandacht voor tekorten in verpleeghuizen en thuiszorg

De afgelopen week besteedden de media veel aandacht aan de groeiende verspreiding van corona in verpleeghuizen en thuiszorg (zie bronnen onderaan deze pagina). Het aantal besmettingen neemt toe, en ook het aantal ouderen dat aan corona overlijdt. Hierdoor wordt het tekort aan beschermingsmiddelen steeds urgenter. 

Meer besmettingen in verpleeghuizen

In ten minste 40 procent van de verpleeghuizen in Nederland zijn besmettingen met corona, meldde Jaap van Dissel van het RIVM, op basis van coronatests. Van de 2500 verpleeghuizen die er zijn, hebben er circa 900 een besmetting gemeld. Dit zijn cijfers tot 1 april, dus het aantal is intussen zeer waarschijnlijk nog opgelopen.

Piek nog niet bereikt in verpleeghuizen

Ook sloeg afgelopen week Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, alarm. Verenso signaleerde een flinke toename van besmettingen in verpleeghuizen. Veel bewoners hebben klachten die op corona duiden, terwijl ze niet getest zijn. Verenso houdt daarom sinds eind maart eigen gegevens bij. Uit deze cijfers blijkt een flinke stijging, waarbij de piek nog niet bereikt is. Het aantal corona-besmettingen in verpleeghuizen is volgens Verenso twee keer zo hoog als uit de RIVM-cijfers blijkt, omdat veel ouderen niet getest worden. In één week van april steeg het aantal besmettingen in verpleeghuizen van 1.250 naar bijna 2.500 (cijfers van Ysis, de helft van de verpleeghuizen). Met als gevolg dat ook het aantal mensen dat in verpleeghuizen overlijdt nog steeds stijgt. Ook zorgmedewerkers lopen gevaar als er niet genoeg beschermingsmiddelen zijn.

Opnieuw verruiming testbeleid zorgmedewerkers

Naast beschermingsmiddelen is belangrijk dat zorgmedewerkers met lichte klachten (hoesten en niezen) snel getest kunnen worden. Vanaf 6 april is het testbeleid verruimd. Maar toch bleken niet alle zorgmedewerkers met klachten in aanmerking te komen voor het een coronatest. Daarom is afgelopen vrijdag (10 april) opnieuw het testbeleid verruimd. Vanaf nu kunnen alle medewerkers in verpleeghuizen of thuiszorg met klachten van verkoudheid en/of hoesten en/of koorts worden getest (informeer bij je werkgever!). In dezelfde richtlijn staat: ‘Medewerkers met klachten die werken, dragen beschermende middelen (chirurgisch neusmondmasker en handschoenen) om de patiënt te beschermen’. Ook daarom is het noodzakelijk dat er genoeg beschermingsmiddelen beschikbaar zijn.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]