Bewegen is belangrijk
Als je een tijdje niet beweegt, door ziekte of een operatie bijvoorbeeld, neemt je spierkracht af. Bij ouderen gebeurt dat ook.
Jonge mensen bouwen door hun actieve levensstijl die spierkracht daarna bijna vanzelf weer op. Bij ouderen gaat dat herstel echter vaak minder makkelijk. Daardoor lopen zij het risico blijvend verzwakt te raken na ziekte of een operatie.
Zorg dus dat je cliënt voldoende beweging krijgt: help de cliënt voetje voor voetje naar de eettafel te wandelen, laat hem dagelijks een wandelingetje maken en stimuleer hem te helpen met eten koken en tafel dekken.
Neem geen dingen uit handen...
Else Stapersma, expert valpreventie van Zorg voor Beter: 'Blijven bewegen is ook belangrijk om het risico op vallen te verkleinen. Het is goed om je als zorgverlener te realiseren dat ouderen vaak lang zitten en inactief zijn. Zorgmedewerkers zijn geneigd veel uit handen te nemen. Is dat wel zo slim? Daag ouderen juist uit om ook kleine dingen en handelingen zelf te blijven doen. Laat ze zelf hun kopje thee of broodje uit de keuken pakken.'
Meer eiwit
Bewegen alleen is niet voldoende. Je moet ook eiwitten binnenkrijgen. Eiwit zit bijvoorbeeld in producten als brood, pasta, vis en ei. Uit onderzoek blijkt dat ouderen te weinig eiwitten binnenkrijgen. Dat heeft effect op hun spierkracht: die neemt daardoor af.
Combinatie van eten en bewegen
Goed eten en veel bewegen is dus van invloed op elkaar. Zorg daarom dat de cliënt goed eet, met voldoende producten waar eiwit in zit, en dat ze voor en na het eten bewegen.
Werkplaats Bewegen
Binnen de werkplaats Bewegen van Zorg voor Beter is een implementatiewijzer voor zorginstellingen gemaakt om bewegen bij ouderen te stimuleren.
Lees meer op Zorg voor Beter
Lees verder