Eenzaamheid onder Nederlandse ouderen neemt de laatste jaren toe. Met de verdere vergrijzing wordt het een steeds groter probleem. Mensen worden immers ouder en de fysieke afstand met hun kinderen is vaak ook groter geworden.
Download het actieplan Eén tegen eenzaamheid op rijksoverheid.nl
Vriendschapscursussen
'Zingeving' is het toverwoord om eenzaamheid te voorkomen. Eenzame mensen missen vaak een doel in hun leven. In het actieplan lees je op welke manieren ouderen begeleid kunnen worden bij het tegengaan van eenzaamheid, bijvoorbeeld:
- Deskundigen gaan met cliënten op zoek naar hun passies en kijken waar iemand gemotiveerd van raakt.
- Online vriendschapscursussen ondersteunen cliënten bij het ontwikkelen van vaardigheden die ze kunnen inzetten bij sociale contacten.
7 actiepunten tegen eenzaamheid
Wat zijn de speerpunten van het actieprogramma? Wij zetten ze hier voor je op een rij.
- Bewustwordingscampagne: Om eenzaamheid bespreekbaar te maken start VWS een publiekscampagne. Zo hopen ze dat eenzame ouderen eerder hulp zoeken.
- Jaarlijks huisbezoek bij alle 75-plussers: Mensen trekken niet altijd zelf aan de bel. Volgens het actieplan moeten gemeenten zélf kijken of er behoefte is aan hulp.
- Meldpunt: Als wijkverpleegkundigen of verzorgenden het vermoeden hebben dat iemand eenzaam is, moeten ze in de toekomst terecht kunnen bij een meldpunt. Wat voor signalen kunnen dat zijn? Naast somberheid en binnen blijven kan dat bijvoorbeeld ook ongeopende post of een niet gebruikt bankaccount zijn.
- Risicogebieden in kaart: Welke straat of wijk verdient extra aandacht? Via databestanden krijg je het beter in beeld.
- Een luisterend oor: Eenzame ouderen moeten 24 uur per dag eenvoudig een hulplijn kunnen bereiken.
- Signalen serieus nemen én doorverwijzen: Wat gebeurt er als jij signaleert dat iemand eenzaam is? VWS biedt gemeenten de mogelijkheid om mensen via een sociale kaart te verwijzen naar activiteiten.
- Betere diagnose: Hoe stel je vast dat iemand eenzaam is en hoe bepaal je de beste aanpak? VWS wil met wetenschappers kijken hoe je een betere diagnose stelt.
Aanpak ernstige eenzaamheid
Ernstige eenzaamheid vraagt om een intensieve aanpak op maat. VWS ontwikkelt daarom een trainingsaanbod voor wijkverpleegkundigen zodat ze weten hoe ze op een goede manier aan de slag kunnen gaan met ernstige vormen van eenzaamheid. Dit jaar verschijnt bovendien de richtlijn 'eenzaamheid voor wijkverpleegkundigen'.