Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Corona

3 valkuilen bij gebruik van bescherming 22/05/2020

Verzorgenden die zorgen voor cliënten die besmet zijn met het coronavirus moeten veel hygiënemaatregelen opvolgen. Welke zaken worden wel eens vergeten? Charlotte Michels, expert hygiëne van Zorg voor Beter, zet 3 belangrijke valkuilen op een rij.

1. Raak de voorkant van je mondmasker niet aan

Het is de bedoeling dat wanneer je je mondmasker afdoet, je dit aan de touwtjes achter op je hoofd, of de elastieken achter je oren doet. Dus raak de voorkant van je mondmasker niet aan met je handen. Ik zie dat sommige verzorgenden alles heel precies volgens de hygiëneregels doen. En dan pakken ze bij het afdoen hun mondmasker aan de buitenkant vast. Dat is riskant, want je hebt een mondmasker op om het virus eventueel aan te buitenkant op te vangen. Dus dan kun je er vanuit gaan dat na het werken op een cohortafdeling met coronapatiënten dit virus ook aan de buitenkant van je masker zit. Verzorgenden realiseren zich niet altijd dat de buitenkant van het masker potentieel besmet is. Leer jezelf dus aan dat je het masker zelf nóóit aanraakt, zelfs niet bij het weggooien: je houdt het vast aan de touwtjes of het elastiek.

2. Doe het mondmasker niet tussendoor af, laat het niet naar voren hangen

Als je iemand verzorgt die slecht hoort, kan het verleidelijk zijn om even je mondmasker opzij te schuiven zodat je beter verstaanbaar bent. Maar dat is een no go: de buitenkant van je mondmasker is besmet, en als hij dichtbij je mond hangt is de kans op besmetting gigantisch. Dan kun je bijna net zo goed géén masker dragen. Dus houdt het masker op, en raak het niet aan. Doe je het masker tussendoor wel af, desinfecteer dan eerst je handen, voordat je een nieuwe opdoet.

3. Trek altijd eerst je handschoenen uit 

Het ergste wat ik wel eens zie gebeuren, is dat zorgprofessionals bij het uittrekken van de persoonlijke beschermingsmiddelen niet als eerste de handschoenen uitdoen. Die zijn het hoogst besmettelijk, daar druipt het coronavirus zowat vanaf. Als je daarmee eerst aan je schort gaat rommelen, of je masker mee afzet, breng je jezelf in gevaar. Want je gezicht is de meest riskante plek, omdat je via je slijmvliezen - zoals je neus, mond en ogen - het virus binnenkrijgt. Dus altijd: éérst je handschoenen uit, dan de rest.

Gebruik een vaste volgorde

Het is het beste om een vaste volgorde te gebruiken voor het aan- en uitdoen van beschermingsmiddelen, zodat het een automatisme wordt, en je zo min mogelijk fouten maakt. Zorg voor Beter maakte hiervoor handige posters die je kan ophangen: 

Meer tips zijn te vinden: 6 valkuilen voor hygiëne bij covid-19 op website van Tijdschrift voor verzorgenden

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Yfke 27/5/2020

Bij het uittrekken van de PBM's gaan eerst uiteraard de besmette handschoenen uit. Maar vervolgens neem je volgens de kaart met blote handen de geïnfecteerde spatbril af en maak je deze ook schoon met alcohol. Ik zou denken dat je na he uittrekken van de handschoenen beter weer nieuwe handschoenen kunt aantrekken om vervolgens de kleding uit te doen en de bril schoon te maken. Wel afsluiten met het reinigen van de handen.


Ellen 26/5/2020

In de download poster zie ik dat men PBM aantrekt en daarbij een overschort met lange mouwen gebruikt. In de tweede download poster zie ik dat bij het uittrekken van PBM alleen over een halterschort wordt gesproken. Blijft de overschort met lange mouwen aan? Of wordt die in sommige gevallen bij zorg aan corona besmette clienten niet gebruikt?
Verzorgende IG- begeleider in gehandicapten zorg