Eén op de drie personen van 65 jaar of ouder valt minstens eens per jaar. Nu wordt de valkans bij ouderen herkend met vragenlijsten en korte testjes, maar de methode is niet waterdicht. Op deze manier is er kans dat zorgverleners ouderen met een hoge kans op vallen missen, waardoor het ondernemen van actie om vallen te voorkomen te laat begint. Vroegtijdig aanbieden van beweeg- en valpreventieprogramma’s kan het aantal valongelukken met bijna de helft verlagen.
Bekijk erkende preventieprogramma’s bij thema Valpreventie
Bewegingsmonitor
Van Schooten ontdekte dat door meten met een bewegingsmonitor, ouderen met een verhoogde valkans goed kunnen worden herkend. Uit het onderzoek blijkt dat de hoeveelheid en kwaliteit van het dagelijks lopen belangrijke voorspellers voor vallen te zijn. Ook blijkt dat ouderen met een 'slechte
loopkwaliteit’ vaker vallen wanneer zij veel lopen, terwijl dit bij ouderen met een goede loopkwaliteit minder het geval is. Else Stapersma, expert valpreventie van Zorg voor Beter: ‘Dit is een belangrijk resultaat dat zorgverleners kunnen gebruiken in de praktijk. Door tijdens de zorg aandacht te hebben voor hoe en hoe vaak de cliënt loopt, kunnen zorgverleners eerder met de cliënt actie ondernemen om het valrisico te verkleinen. Een fysiotherapeut kan kijken hoe iemand loopt, tips geven en helpen om het lopen te stimuleren.’
Meer over risico’s herkennen bij het thema Valpreventie
Gebruiksvriendelijke methode
De onderzoekers van het VUmc zijn nu bezig om een gebruiksvriendelijke methode te maken waarmee de valkans direct afgelezen kan worden. De mobiliteitskliniek van het VUmc wil de resultaten gebruiken om ouderen met een verhoogde valkans in een vroeg stadium te herkennen en zal eind 2014 beginnen met een grootschalig onderzoek.
Kim van Schooten promoveerde op 5 juni 2014 aan de Vrije Universiteit Amsterdam op haar proefschrift Predicting Falls: Amount and Quality of Daily-life Gait as Risk Factors.
Thema Valpreventie