Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video lumbaalpunctie voor patiënten en naasten // 13/06/2019

Diverse studies hebben aangetoond dat liquor diagnostiek van grote waarde is voor het vaststellen van verschillende neurologische aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer. Als gevolg hiervan wordt een lumbaalpunctie (LP) steeds vaker uitgevoerd in academische en perifere geheugenklinieken.

Uit de praktijk is echter gebleken dat patiënten op kunnen zien tegen de LP uit angst voor de procedure of de mogelijke complicaties. Een gebrek aan kennis en onrealistische verwachtingen ten aanzien van de procedure of complicaties kunnen bijdragen aan het ontstaan van die angst. Daarom heeft het Neurochemisch Laboratorium (Amsterdam UMC) in samenwerking met het Alzheimercentrum Amsterdam een animatievideo voor patiënten en naasten ontwikkeld. In deze video wordt de LP-procedure op een heldere wijze uitgelegd. De video is bedoeld voor patiënten en diens naasten die een LP zullen ondergaan voor diagnostische of onderzoeksdoeleinden.

Ruggenprik Informatievideo

Meer informatie over de video vindt u op de website van Alzheimercentrum Amsterdam.

Let op! 

Momenteel is het Alzheimercentrum Amsterdam bezig met een onderzoek naar de effectiviteit van de video op de geheugenpoli. Zij willen u daarom vragen om: 

  • De video niet te laten zien wanneer verwacht wordt dat een patiënt doorverwezen zal worden naar het Alzheimercentrum Amsterdam.
  • Patiënten en naasten te vragen om de video (nog) niet verder te verspreiden in de eigen kring.
  • De video alleen via bovenstaande link aan te bieden/af te spelen.
  • De video niet openbaar te maken voor het publiek (bijv. afspelen in wachtruimtes en tijdens presentaties).