Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Praktijkvoorbeeld dementievriendelijk ziekenhuis // 15/02/2022

De NGN-werkgroep ‘Dementievriendelijk ziekenhuis’ roept jullie geregeld op om goede voorbeelden met ons te delen. Deze voorbeelden kunnen jullie sturen naar NGN@Vilans.nl. Onlangs is er weer een mooi voorbeeld binnengekomen vanuit het Franciscus Vlietland-ziekenhuis.

Wat is het?

Huiskamerproject afdeling Neurologie Franciscus Vlietland-ziekenhuis.

Wat is het doel?

Door gebruik te maken van een huiskamer creëer je een veilige huiselijke sfeer waarin de patiënt even uit de ziekenhuisomgeving gehaald kan worden.

Voor wie is het bedoeld?

Patiënten van de afdeling Neurologie.

Door wie is het goede voorbeeld ontwikkeld?

Ontwikkeld en gerealiseerd door verpleegkundigen van die afdeling; afdelingshoofd Petra Bierhuizen verantwoordelijke verpleegkundigen: Marjan en Desiree.

Hoe werkt het?

De huiskamer wordt bemand door een vrijwilliger die getraind is in omgang met neurologische patiënten. De afdeling heeft in 2020 hiervoor de Annemarie van der Lindenprijs gewonnen en wil hiermee ook een fietslabyrint realiseren.

Wat levert het op?

  • Stukje revalidatie, ontspanning en gezelligheid
  • Stimuleert de mobiliteit en activiteit van de patiënt.
  • Voorkomt functionele achteruitgang.

Wat zijn succesfactoren voor implementatie?

De huiskamer is inmiddels gerealiseerd.
 
Voorbeeld
Kenmerken van de huiskamer zijn een huiselijke setting, door rustige kleuren, wanddecoratie, lampen en gordijnen en een pantry. Er is voldoende ruimte om te bewegen met een rolstoel en het meubilair aangepast voor de neurologische patiënt. Er is een comfortabele zithoek met boeken tijdschriften, spelletjes en puzzels. Ook zijn tv en radio aanwezig. Het is en plek om te revalideren ook is er ruimte voor een gezamenlijke eetmomenten.

Contact

Telefoon: 010-8933460