Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Op weg naar dementievriendelijke ziekenhuizen // 02/12/2022

Tijdens het NGN-congres 2022 heeft de NGN Werkgroep Dementievriendelijke ziekenhuizen een workshop georganiseerd. De deelnemers dachten in sneltreinvaart na over hoe dementievriendelijk hun ziekenhuis is en welke stappen genomen kunnen worden om het ziekenhuis nog dementievriendelijker te maken.

Hoewel de tijd erg krap was om goed met elkaar uit te wisselen, is het wel gelukt om de deelnemers aan het denken te zetten. Bij het in kaart brengen van de huidige situatie bleek onder andere dat de ruim 35 deelnemers positief zijn over de mogelijkheid om deskundigheid in te schakelen van het consultteam. Wel zien ze ruimte voor verbetering van de vindbaarheid van afdelingen en de polikliniek.

Kan uw ziekenhuis wel wat ondersteuning gebruiken?

Vanuit het project dementievriendelijke ziekenhuizen zoeken we nog één ziekenhuis om deel te nemen aan een participatief actieonderzoek. Wilt u hier meer informatie over? Neem dan contact op met Valerie de Groot.

Mantelzorgers

Het beschrijven van de gewenste situatie deden de deelnemers vanuit het perspectief van mantelzorgers. Hierbij gaven zij bijvoorbeeld aan dat ze graag van te voren goed geïnformeerd willen worden over wat ze kunnen verwachten van het bezoek. Ook gaven ze aan dat ze als mantelzorger graag betrokken en aanwezig willen zijn tijdens het gehele bezoek.

Zelf aan de slag?

Tenslotte gaven deelnemers aan welke verandering moet plaatsvinden om van de huidige naar de gewenste situatie te komen. Zij gaven een aantal praktische tips waar uw ziekenhuis wellicht mee aan de slag kan gaan.

  • Laat op de polikliniek de behandelaren wisselen van kamer in plaats van de patiënt.
  • Werk aan deskundigheidsbevordering van zorgverleners, zodat er meer persoonsgerichte zorg kan worden verleend.
  • Maak gebruik van handige tools om de patiënt beter te leren kennen.
  • Zorg voor een huiskamer met activiteitbegeleiding (op elke afdeling).
  • Maak de omgeving meer dementievriendelijk. Bijvoorbeeld met duidelijke bewegwijzering, aangevuld met kunst en oude foto’s voor oriëntatie en gespreksonderwerpen.
  • Probeer verschillende technologieën uit, zoals dwaaldetectie met horloges, een optiscan, of een tovertafel in de wachtkamer. Dit kan helpen bij de ondersteuning.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.