Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Netwerk verpleegkundig specialisten opgezet // 13/06/2019

Onlangs is het netwerk voor verpleegkundig specialisten die werkzaam zijn op een geheugenpoli opgezet. Inmiddels zijn er al bijna 20 verpleegkundig specialisten aangesloten en is het netwerk als stichting geregistreerd bij V&VN VS.

De verpleegkundig specialisten zijn afkomstig van verschillende afdelingen: neurologie, geriatrie en psychiatrie. Veel geheugenpoli’s hebben deze disciplines ook verenigd in de poli en MDO. Dit is dan ook volgens het bestuur van het netwerk, bestaande uit Judith van Schaik (voorzitter), Astrid Slettenaar (penningmeester) en Miranda Kroezen (secretaris), de meerwaarde van het netwerk. 
 
Het netwerk is dit jaar al een keer bij elkaar geweest. Zij mochten van Alzheimer Nederland (die het initiatief steunt) gebruik maken van de ruimtes van Alzheimer Nederland voor de eerste scholingsdag die gericht was op diagnostiek. Een neuroscientist heeft de deelnemers meegenomen in de beeldvormend diagnostiek en de rol daarin van tau/amyloid en een psycholoog heeft uitleg gegeven over het NPO en welke stoornissen bij welk ziektebeeld passen. Als afsluiter heeft Alzheimer Nederland een voordracht gegeven over belangenbehartiging. Daarna hebben de aanwezigen ervaringen en werkwijzen met elkaar uitgewisseld. 
 
‘Met dit netwerk nemen we als verpleegkundig specialisten onze verantwoording in de zorg en de kwaliteit van zorg. Tijdens de ontmoetingen ligt de nadruk op vergroten van kennis maar ook leren van elkaar. Juist de benadering en het delen van de verschillende ervaringen vanuit de verschillende disciplines is hiervan de meerwaarde. Hierbij wordt ook de zorg binnen de geheugenpoli verbeterd, daar waar de verpleegkundig specialist verantwoordelijk voor is’, aldus het bestuur.