Naar hoofdinhoud Naar footer

Keuzehulp ‘Wel of niet onderzoek doen naar dementie?’

Gepubliceerd op: 04-12-2021

Onderzoekers van het MUMC+ en het Radboud UMC Nijmegen hebben in samenwerking met Thuisarts.nl een keuzehulp ontwikkeld die mensen met geheugenklachten, hun naasten en de huisarts kan ondersteunen bij de beslissing om wel of niet te starten met een diagnostiektraject naar dementie.

De huisarts speelt een belangrijke rol bij deze beslissing. Vaak beslissen de patiënt en de huisarts samen, waarbij er naast de medisch-inhoudelijke argumenten ook nadrukkelijk rekening wordt gehouden met de voorkeuren, wensen en behoeften van de patiënt en diens naasten. Soms zijn de behoeften, wensen en voorkeuren niet altijd duidelijk voor de huisarts. Ook kunnen bepaalde verwachtingen rondom een onderzoek op een geheugenpoli of medicatie van de patiënt of de naaste de beslissing om voor een diagnostiektraject te kiezen beïnvloeden.

Voorafgaand aan de ontwikkeling van de keuzehulp is onderzoek gedaan naar de afwegingen die mensen met geheugenklachten, hun naasten en huisartsen maken bij het besluit over een diagnostiektraject naar dementie en welke wensen en verwachtingen ze hebben bij een keuzehulp. Uit interviews met mensen met geheugenklachten en hun naasten bleek o.a. dat er behoefte is aan informatie over wat onderzoek naar dementie precies inhoudt (zowel bij de huisarts als op een geheugenpoli) en wat er verwacht kan worden van medicatie of andere vormen van ondersteuning indien er sprake is van dementie. Huisartsen vonden het met name belangrijk om patiënten en hun naasten te stimuleren de keuzehulp samen te gebruiken. 

Op basis van de interviews met mensen met geheugenklachten, hun naasten en huisartsen, alsmede literatuuronderzoek naar preferenties van mensen met geheugenklachten en hun naasten in het besluitvormingsproces voor diagnostiek naar dementie is de keuzehulp ontwikkeld. De keuzehulp geeft informatie over geheugenklachten, onderzoek naar geheugenklachten, mogelijke gevolgen van de uitkomst van het onderzoek en laat patiënten en naasten nadenken over hun voorkeuren. De keuzehulp kan handvaten bieden voor patiënten, naasten en huisartsen bij het gesprek over onderzoek doen naar dementie. De keuzehulp is sinds 1 december te vinden op Thuisarts.nl

Contact

Heeft u vragen over het onderzoek of over de keuzehulp? Neem dan contact op met Iris Linden of Claire Wolfs.

Laatst bijgewerkt op: 04-12-2021

Deel deze pagina via:

Soort

Stappenplan