Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Gezocht: sociaal teruggetrokken Alzheimerpatiënten // 19/12/2018

Wat gebeurt er in de hersenen van mensen die zich terugtrekken uit hun sociale omgeving, op werk, bij familie of vrienden? In het onderzoek van PRISM (Psychiatric Ratings using Intermediate Stratified Markers) gaan onderzoekers van over de hele wereld, waaronder van het UMC Alzheimercentrum en GGZ inGeest, dit uitzoeken.

Sociale terugtrekking is vaak één van de eerste symptomen van verschillende psychiatrische of neurologische aandoeningen, zoals schizofrenie en de ziekte van Alzheimer. Het is echter onbekend welke biologische processen ten grondslag liggen aan deze sociale terugtrekking. Door de biologische oorsprong van sociale terugtrekking in kaart te brengen kunnen we schizofrenie en de ziekte van Alzheimer beter begrijpen en behandelen. Het identificeren van de biologische processen die ten grondslag liggen aan sociale terugtrekking zou uiteindelijk kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor mensen met Schizofrenie of de ziekte van Alzheimer. Om dit te verwezenlijken zijn we echter nog hard op zoek naar Alzheimerpatiënten die sociaal teruggetrokken zijn.

Het PRISM-onderzoek in het kort

Het PRISM-onderzoek bestaat uit 3 meetdagen die ingepland worden binnen een periode van ongeveer 6 weken. De 1e dag bestaat voornamelijk uit vragenlijsten en computertaken. De 2e en 3e dag bestaan uit 2 MRI-scans en 2 EEG onderzoeken. De dagen duren elk ongeveer 5,5 uur. Voor deelname aan alle drie de dagen krijgt de deelnemer 144,- euro. Reiskosten worden vergoed en de lunch wordt verzorgd.

Help de onderzoekers bij het vinden van sociaal teruggetrokken patiënten met de ziekte van Alzheimer. Heeft u tips over hoe zij sociaal teruggetrokken patiënten met de ziekte van Alzheimer het beste kunnen benaderen? Kent u patiënten met de ziekte van Alzheimer die sociaal teruggetrokken zijn en eventueel zouden willen bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek? Laat het weten via: prism@vumc.nl  of 06-30543498. Alvast hartelijk dank!