Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Tips over dementie en corona // 04/12/2021

In samenwerking met mantelzorgers en voorlichters heeft Pharos video's ontwikkeld om kort uitleg te geven over dementie én wat je kunt doen als je te maken hebt met dementie in tijden van corona.

De video's zijn beschikbaar in vijf talen: Liever alle video’s kijken? Dat kan ook. Naar de playlist.

Misschien kent u deze video’s al. Carolien Smits en Els Bakker hebben ze gepresenteerd op het NGN-congres, bij de 'Broodje netwerk tafel'. Met de links heeft u nu ook de mogelijkheid ze met uw netwerk te delen.

Waarom deze video’s?

Mensen met een lage sociaaleconomische status (SES) of een migratieachtergrond zijn dubbel getroffen door de coronapandemie. Ook ouderen met dementie. De coronapandemie is voor veel mensen met dementie en mantelzorgers zwaar. De steun om hen heen valt in veel gevallen weg. Daarom werden deze video’s gemaakt. Daarin wordt aan de kijkers in hun eigen taal uitgelegd wat dementie is, en hoe je het beste met deze ziekte om kan gaan in deze lastige tijd. De video’s beantwoorden vier vragen:
  1. Wat is dementie?
  2. Hoe ga je om met iemand met dementie?
  3. Wat kun je doen tijdens een pandemie met beperkende maatregelen?
  4. Wat is altijd belangrijk?

Hoe te gebruiken

U kunt de video’s in groepen, maar ook tijdens één-op-één-gesprekken met mantelzorgers gebruiken. Concrete tips hiervoor vindt u op deze webpagina van Pharos.

Ook na corona kunt u deze video’s nog inzetten. Er zit namelijk veel waardevolle informatie in over dementie als ziekte. Informatie die u altijd kunt gebruiken.

Deze video’s werden mogelijk gemaakt door een subsidie van ZonMw voor het ‘POLAR’-project. POLAR is een samenwerkingsproject van Alzheimercentrum Amsterdam, Pharos en Alzheimer Nederland. Het project stelt zich ten doel om mensen met dementie weerbaarder te maken tegen de gevolgen van de coronamaatregelen door het ontwikkelen van toepasbare informatie.