Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Deelnemers gezocht: onderzoek naar de ziekte van Alzheimer // 06/03/2019

In het Centre for Human Drug Research (CHDR) in Leiden zijn op dit moment een aantal studies gaande waarvoor nog patiënten met een voorstadium of een vroeg stadium van de ziekte van Alzheimer (diagnose in het afgelopen half jaar) worden gezocht.

Vroegtijdige detectie Alzheimer

In het CHDR wordt momenteel onderzoek gedaan naar twee belangrijke gebieden binnen Alzheimer onderzoek: de vroegtijdige detectie van de ziekte van Alzheimer en het vinden van een geneesmiddel dat de loop van de ziekte kan beïnvloeden.

Dementie is een veelvoorkomende ouderdomsziekte. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm en verklaart zo’n 70% van de dementieën. Ondanks dat het zo vaak voorkomt is er nog geen goede behandeling. Er zijn nu alleen middelen beschikbaar die de klachten kunnen verlichten. Om dit te veranderen worden er bij het CHDR verschillende onderzoeken gedaan.

CHDR Leiden

Het CHDR doet sinds 1987 geneesmiddelonderzoek bij zowel gezonde mensen als bij patiënten. Alle onderzoeken worden uitgevoerd in het volledig uitgeruste klinische onderzoekscentrum en vinden plaats conform de internationale regelgeving en volgens de hoogste kwaliteitsnormen. Het CHDR is te vinden in Leiden waar het een nauwe samenwerking heeft met de Universiteit Leiden en met de klinische afdelingen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).  

Deelnemers Alzheimeronderzoek gezocht

Sinds enige tijd zijn er een aantal studies in het CHDR begonnen, waarbij patiënten met de ziekte van Alzheimer worden gezocht voor deelname. Het onderzoek is gericht op twee belangrijke gebieden binnen de ziekte: het vroegtijdige opsporen van de ziekte van Alzheimer en het vinden van een geneesmiddel dat de loop van de ziekte kan beïnvloeden. Alle studies bevatten zo’n 40 tot 50 deelnemers per keer, die allemaal verzocht worden om het CHDR minimaal 1 maal te bezoeken.

  • Op dit moment is het CHDR op zoek naar patiënten die een diagnose ziekte van Alzheimer hebben gekregen, of patiënten met een voorstadium van de ziekte van Alzheimer (MCI).

Verder zoeken wij deelnemers die:

  • Tussen de 55 en 80 jaar zijn.
  • MMSE ≥ 18.
  • Geen neurologische aandoeningen hebben naast de ziekte van Alzheimer.
  • Geen (recente) geschiedenis van een ernstige ziekte, zoals leverinsufficiëntie, auto-immuunziektes of kanker hebben.
  • Geen geschiedenis van hepatitis B, -C of HIV hebben.
  • Geen voedselallergieën hebben of een allergische reactie op medicatie hebben gehad.

Deelnemen aan onderzoek

Heeft u interesse of kent u iemand die mogelijk interesse heeft in deelname? Of wilt u meer informatie over een van de onderzoeken? Neem dan contact op met de afdeling recruitment van het CHDR (recruit@chdr.nl, 071-5246464).