Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

Wie zijn mantelzorgers?

Mantelzorgers zijn mensen die vrijwillig en onbetaald zorg en ondersteuning verlenen aan een partner, ouder, kind, familielid, vriend of kennis.

Wie zijn mantelzorgers?Bij mantelzorgers denken we vaak aan de partner van de cliënt, of die ene dochter of zoon die veel voor haar ouder doet. Doorgaans is dat de centrale mantelzorger of eerste contactpersoon. Maar vaak zijn er meerdere mensen in het netwerk die een belangrijke rol spelen in de ondersteuning van de cliënt, zoals andere kinderen, vrienden en buren. Afhankelijk van de situatie kan het waardevol zijn om ook contact te hebben met andere mantelzorgers dan alleen de centrale mantelzorger. Denk hierbij aan de signalerende functie van het netwerk, het realiseren van een goede afstemming tussen formele en informele zorg, en een goede toerusting van het netwerk in de zorg voor de cliënt.

Mantelzorgers in Nederland

Hoeveel mantelzorgers zijn er in Nederland? Bekijk de cijfers en feiten over mantelzorgers op de pagina Cijfers over mantelzorg in Nederland

Sprekende mantelzorgers 

Wat vinden mantelzorgers zelf belangrijk? Op de pagina van de sprekende mantelzorgers staan persoonlijke verhalen, meningen en inzichten van een aantal mantelzorgers die ook spreken op congressen of bijeenkomsten. Ook gaan ze in op de samenwerking met professionals. Neem een kijkje op de website van de Sprekende mantelzorgers

Mantelzorg en diversiteit

Mantelzorgers van niet-westerse afkomst vormen een kwetsbare groep. Overbelasting ligt op de loer, want ‘nee’ zeggen is voor deze groep vaak nog moeilijker. Er is een handreiking en verschillende initiatieven om deze mantelzorgers te ondersteunen. 

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.