Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

Tips van mantelzorgers

Inleven in elkaar, blijven communiceren, openheid en tijd voor elkaar nemen. Dit noemen mantelzorgers als belangrijke aandachtspunten voor een prettige samenwerking tussen mantelzorgers en zorgverleners.

De tips zijn voorgekomen uit 'In voor Mantelzorg', een door het ministerie van VWS gefinancierd programma (2014-2016) voor zorgorganisaties die werken aan betere samenwerking met mantelzorgers.

  1. Ga het gesprek open aan en luister naar elkaar. Zoek naar een gezamenlijk doel en van hieruit naar mogelijkheden.
  2. Informeer een mantelzorger als er iets wijzigt en maak duidelijk wat u in de nieuwe situatie van hem verwacht.
  3. Besteed aandacht aan de rol van de mantelzorger. Bijvoorbeeld door af te stemmen wat de mogelijkheden zijn en te informeren of er vragen zijn.
  4. Een mantelzorger heeft vaak veel kennis van de ‘cliënt’ en kan deze naar voren brengen. Erken wat de mantelzorger weet en kan.
  5. Heb ook aandacht voor de emoties van de mantelzorger die komen kijken bij het verzorgen van een naaste.
  6. Inlevingsvermogen, meedenken, steunen, afspraken maken en na komen zijn essentieel in de communicatie met mantelzorgers.
  7. Leer mantelzorgers eventueel omgaan met hun nieuwe rol en pak deze vooral niet af.
  8. Ga een open gesprek aan met de mantelzorger waarin u samen kijkt wat de rolverdeling is en wie waarover de regie neemt.
  9. Leer de mantelzorger te leven met zorg en geef hem handvatten.

Posters: do's & don'ts

Strip samenwerken met mantelzorgersGoed samenwerken is best een kunst. De strips op deze twee posters 'Goed verbonden' en 'Oog voor mantelzorgers' geven zorgmedewerkers en mantelzorgers een paar belangrijke aanwijzingen: luister goed, neem mantelzorgers serieus, deel je kennis, deel je zorgen. Download de posters (A3-formaat): 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.