Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

Tips voor zorgmedewerkers

Een cliënt is vrijwel nooit alleen. Er is een partner, er zijn ouders of kinderen, familie en vrienden. Mantelzorgers dus. Voor je cliënt zijn ze heel belangrijk. Of je cliënt nu thuis woont of in een instelling of een paar dagen in het ziekenhuis ligt.

Poster mantelzorgerEen goede samenwerking met mantelzorgers is essentieel. Dat weet jij natuurlijk al lang. Toch voelen mantelzorgers zich vaak niet gezien of gehoord. Ze missen ondersteuning, voelen zich overbelast of hebben behoefte aan advies. Wil jij werken aan een goede samenwerking met mantelzorgers en laten zien dat je ze waardeert? Lees tips!

De tips en materilalen op deze pagina zijn voorgekomen uit het programma 'In voor Mantelzorg'.

Vier redenen om meer samen te werken met mantelzorgers

  1. Voor mantelzorgers is het fijn als ze erkend en gezien worden. Het maakt het voor hen makkelijker om de zorg vol te houden.
  2. Als de samenwerking met de mantelzorgers goed loopt, heeft dat ook voordelen op jouw werk.
  3. De kennis van de mantelzorger over jouw cliënt kan je helpen om de zorg passender te maken.
  4. Jouw kennis over een ziektebeeld kan de mantelzorger helpen om de zorg beter aan te pakken.

Filmpje 'Zorgen doe je samen met de mantelzorger'

In 60 seconden informatie over het samenwerken met mantelzorgers. De film laat zien dat zij belangrijk zijn voor de cliënt. Als ze in de buurt zijn, voelt hij zich beter. Maar mantelzorgers leveren ook een positieve bijdrage aan je werk als zorgmedewerker. Bekijk de animatie:

https://youtu.be/5wl8NXHe914

Familie meer betrekken? Bekijk het webinar

Hoe kunnen familie en vrienden meer betrokken worden bij de verzorging van hun naaste? En wat kan dit betekenen voor de kwaliteit van leven van de cliënt? Yvonne de Jong vertelt wat familieparticipatie en mantelzorg betekent voor de zorgorganisatie, de familie en de mantelzorger. Bekijk het webinar:

https://youtu.be/pSDz3OA1r5c

Volg de e-learning Goed in gesprek

Communicatie is de basis voor een goede samenwerking met mantelzorgers. Maar hoe pak je dat aan? In de gratis e-learning Goed in Gesprek, speciaal voor zorgmedewerkers, krijg je tips en aanwijzingen voor een goede communicatie.

Plak een poster

Print deze poster en hang hem op in je organisatie. Dan kan iedereen zien dat mantelzorgers voor jouw organisaties belangrijk zijn.

Programma In voor Mantelzorg

Het programma 'In voor Mantelzorg' (2014-2016) stond in het teken van een betere samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers. Tachtig organisaties uit verschillende zorgsectoren werkten een jaar lang aan een betere samenwerking met mantelzorgers. De belangrijkste resultaten: gelijkwaardiger samenwerking, een visie op het samenspel en een sterkere positie van mantelzorgers. Download de eindrapportage van In voor Mantelzorg (pdf).

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.