Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

In voor Mantelzorg-thuis

Binnen het programma In voor mantelzorg-thuis werken organisaties aan een betere samenwerking met en ondersteuning van mantelzorgers van thuiswonende ouderen. Wat zijn de drie urgentste vragen van mantelzorgers?

Mantelzorgs ondersteunenDrie urgente vragen...

Welke uitdagingen zien mantelzorgers als het gaat om het zorgen voor hun naaste? En wat zou hen hierbij kunnen helpen? Het programma ‘In voor mantelzorg-thuis’ deed deskresearch en sprak met experts op het gebied van informele zorg. Dat leverde drie urgente vragen op:

  1. Hoe zorg ik voor mijn naaste samen met beroepskrachten?
  2. Hoe houd ik het zorgen voor mijn naaste vol? 
  3. Hoe geef ik op een goede manier zorg en ondersteuning aan mijn naaste?

 Download de infographic 3 vraagstukken van mantelzorgers (pdf)

Infographic 3 vraagstukken van mantelzorgers

... en 3 oplossingen: probeer ze uit 

De infographic geeft inzicht in deze vraagstukken en geeft mogelijke oplossingsrichtingen. Bij alle vraagstukken vind je tools, video’s en instrumenten die kunnen helpen. We lichten er hier 3 voor je uit:

Over het programma 

In voor mantelzorg-thuisIn voor mantelzorg-thuis werkt aan een betere ondersteuning van mantelzorgers van ouderen in de thuissituatie. Het programma zet in op goede lokale samenwerking tussen zorg, welzijn en gemeente. En op meer samenwerking tussen beroepskrachten en mantelzorgers en vrijwilligers. In 11 lerende praktijken gaan organisaties aan de slag met vraagstukken rondom  ondersteuning en samenwerking. Elk met een eigen vraagstuk. Leren en implementeren staan hierbij centraal.

Naar de website In voor mantelzorg 

Meer instrumenten voor samenwerking

Werk je samen in jouw buurt of wijk met andere organisaties aan de ondersteuning van mantelzorgers? En wil je met elkaar kijken of de samenwerking beter kan? Met de tool ‘Stilstaan bij lokale samenwerking rondom mantelzorgondersteuning’ neem je op een interactieve manier gezamenlijk jullie samenwerking onder de loep. Vijf korte filmpjes leggen vijf condities voor succesvolle samenwerking uit. Vervolgens verken je met elkaar elke conditie en werk je deze uit. De tool helpt jou en je samenwerkingspartners om te komen tot inzicht en afspraken. Bekijk de tool op de website In voor mantelzorg.

Op de website In voor mantelzorg vind je meer instrumenten voor betere samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers, zoals het Spel: Ken jij mij? en het vrijwilligerskwadrant, waarmee je verschillende typen vrijwilligers herkent, zodat je daarop in kunt spelen. Bekijk alle instrumenten op In voor mantelzorg

Word ambassadeur

Help jij mee om de ondersteuning van mantelzorgers te verbeteren? Word ambassadeur van het programma In voor mantelzorg-thuis en vertel je collega’s over hoe je de samenwerking kunt verbeteren. Bekijk de pagina met materialen op In voor mantelzorg die je hierbij kunnen helpen.

Landelijke aanpak

Naast de verbetertrajecten in de lerende praktijken werken de partners van het programma met landelijke branche-, beroeps- en belangenorganisaties om de samenwerking met informele zorg in de beroepspraktijk te verankeren. 

Naar de website In voor mantelzorg 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.