Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over vernieuwende zorgorganisaties

Zelfsturing in het verpleeghuis

Ingrid Windmeijer werkte als interim manager in verpleeghuis Zonnehoeve - Hilverzorg in Hilversum. In deze film vertelt ze over de wereld van een verpleeghuis en de transitie naar zelfsturing. Een goede ontwikkeling, aldus Windmeijer. Omdat er zoveel talent komt bovendrijven en medewerkers steeds zelfbewuster en trotser worden op hun prachtige en complexe vak. De bewoner en zijn familie komen daardoor steeds meer centraal te staan.

https://youtu.be/dDXP0K7hVSY

De kanteling van de ouderenzorg

Film over vernieuwing in ouderenzorg. In dit geval gaat het over de verandering van zorg die meer gericht is op welbevinden. In de film (duur 36 minuten) komt prof. dr. Joris Slaets van Leyden Academy aan het woord en diverse medewerkers van zorginstellingen in Groningen. Meer informatie op de site van Welnu. Welnu is een samenwerkingsverband van het Universitair Medisch Centrum Groningen, Espria en Menzis.

https://youtu.be/V_3-_8iRQaY

Hoe zorg voor ouderen ook kan!

In deze film van 30 minuten fiets Aad Koster, directeur van brancheorganisatie Actiz, langs tal van vernieuwende projecten binnen de ouderenzorg, Met aandacht voor onder andere muziek, vervoer en de inzet van technologie. Organisaties die meewerkten:  Zorgaccent in Rijssen, Atlant in Apeldoorn, Argos in Schiedam, Careyn, Hilverzorg, Archipel in Eindhoven, Icare in Lelystad, ZINN in Haren. De film werd gemaakt bij het afscheid van Koster in 2015.

https://youtu.be/CxxoNIsGHZs

Espria Expeditie

De Espria Expeditie kwam in 2015 langs bij alle Espria zorgorganisaties om te ontdekken hoe zorgmedewerkers invulling geven aan het nieuwe werken in de zorg. Het gaat vooral over kleine veranderingen met een mooi resultaat. Het gaat om wat iemand nodig heeft om zich zo goed mogelijk te voelen, en de kwaliteit van leven te bevorderen.

https://youtu.be/xitCwhBnU5g

Buurtzorg

Jos de Bok veroorzaakte in 2007 een kleine revolutie, door een thuiszorgorganisatie op te richten met kleine zelfstandig werkende teams van wijkverpleegkundigen en wijkziekenverzorgenden. Buurtzorg groeide de afgelopen jaren voortdurend. In deze twee korte video's vertelt De Bok hoe hij aankijkt tegen reguliere zorgorganisatie en zelfsturende teams.

https://youtu.be/MR68LFM11Lw

Fragment uit programma Tegenlicht:

https://youtu.be/Ndxdq_bUCwM

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.