Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over de nieuwe zorgmedewerker

Wat is vernieuwend zorgen?

De zorgmedewerker wordt meer een netwerker en speelt meer in op de mogelijkheden van een cliënt, dan op de beperkingen.

https://vimeo.com/111736729

Werken in de zorg vraagt om lef!

Filmpje gemaakt tijdens de , in oktober 2015. De veranderde wereld van ouderenzorg en thuiszorg vraagt om verpleegkundigen en verzorgenden met lef en vakinhoudelijk leiderschap. Verschillende sprekers komen aan het woord, waaronder Gerda van Brummelen van beroepsvereniging V&VN.

https://vimeo.com/144756125

Gebruik van technologie door zorgmedewerkers

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe technologie uit het dagelijkse gebruik ook prima toepasbaar is in de zorg; denk bijvoorbeeld aan de smartphone. Maar ook aan software gekoppelde sensoren, die in de kamer van de bewoner kunnen worden geïnstalleerd, waardoor je op afstand je cliënt in de gaten kan houden:

https://vimeo.com/125137695

Zelf doen als het zelf kan

Verpleegkundigen van de Zorgboog in Zuidoost Brabant vertellen in een kort filmpje (2 min.) over wat zorgen met de handen op de rug betekent. Gauw iets voor de cliënt doen, is niet altijd goed. De cliënt wordt afhankelijker dan nodig is. Deze video is gemaakt voor de website Frisseblikopzorg

https://vimeo.com/145845691

De cliënt doet meer zelf

De cliënt kan meer zelf doen en zo ook meer regie houden. Ook deze video is gemaakt voor de website Frisseblikopzorg

https://vimeo.com/145845667

Zorgen doe je samen met mantelzorgers

De video laat zien dat mantelzorgers belangrijk zijn voor de cliënt. Als zij in de buurt zijn, voelt de cliënt zich beter. En mantelzorgers leveren een positieve bijdrage aan je werk als zorgmedewerker. Ontdek de vier rollen van mantelzorgers.

https://vimeo.com/39467480

Zorgen doe je samen met vrijwilligers

Samen met vrijwilligers is het mogelijk het welzijn van cliënten te vergroten. De vrijwilligers kunnen extra aandacht geven of activiteiten organiseren. Goed overleg met de vrijwilligers en de vrijwilligerscoördinator is belangrijk.

http://vimeo.com/36972443

Zorgen is ook slim zorgen

Video over de mogelijkheden van het gebruik van slimme technologie.

http://vimeo.com/43656851

Zorgen is ook blijven werken met plezier

Video met tips om het plezier in het werk te behouden. Geef elkaar eens een complimentje! Ook is het goed je kennis van het werk te verdiepen door bijvoorbeeld vakliteratuur te lezen.

http://vimeo.com/44647625

Zorgen is ook zorgen voor jezelf

Deze video laat zien hoe je voor jezelf kunt zorgen. Zorgen voor een ander gaat beter als je ook goed voor jezelf zorgt. Als jij je goed voelt, werkt dat direct positief door in je contact met bewoners en collega’s. Voel je je minder goed, dan merken zij dat op een bepaalde manier ook. Als helpende of verzorgende is het dus belangrijk dat je zelf ‘lekker in je vel zit’.

http://vimeo.com/38923108

Zorgen doe je samen met andere disciplines

Video over het goed samenwerken in een netwerk met verschillende disciplines. Dat betekent bijvoorbeeld dat iedereen de ruimte krijgt zijn kennis en vaardigheden in te brengen.

http://vimeo.com/36771077</a>)

DVD met werkopdrachten

Bovenstaande filmpjes zijn ook op een DVD te koop: 'De nieuwe zorgmedewerker: van taak- naar relatiegericht werken'. Bij de DVD zit een boekje met werkopdrachten die met een team of groep gedaan kunnen worden. De DVD met werkopdrachten is gemaakt voor verzorgenden, teamleiders, opleiders, docenten en praktijkbegeleiders. De DVD is voor €15,- te bestellen via de webwinkel van Vilans.

Samenwerking wijkzorg en mantelzorgers

Deze video laat zien hoe belangrijk een goede samenwerking is. Met steun van de wijkverpleegkundige blijft de mantelzorger beter overeind. Deze video is gemaakt in opdracht van brancheorganisatie ActiZ.

https://youtu.be/j1s-uXy4FIU

Lees meer

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Maaike Deelstra 4/3/2022

Hallo,

Op het Kennisplein Zorg voor Beter heb ik de video “zorgen doe je samen met andere disciplines” bekeken. Het lijkt mij een hele leerzame video om te verwerken in een college over interdiscplinair werken. Het is echter niet mogelijk om de video te downloaden. Is het mogelijk dat ik de video op een andere manier kan verkrijgen?
De desbetreffende video is te vinden via deze link: Video's over de nieuwe zorgmedewerker | Kennisplein Zorg voor Beter

Groet,
Maaike Deelstra

M.E. Deelstra | Docent Ergotherapie | Academie voor Gezondheidsstudies | Hanzehogeschool Groningen, University of Applied Science | Petrus Driessenstraat 3 | 9714 CA GRONINGEN – The Netherlands | +31 (0)50 595 7035| m.e.deelstra@pl.hanze.nl