Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Over de kennisbundels

De Kennisbundels helpen je als docent Zorg en Welzijn of als praktijkbegeleider om de les of bijscholing nog beter voor te bereiden. Met als doel: studenten en zorgprofessionals ondersteunen bij het leveren van nóg betere zorg.

Actueel en praktisch

De kennisbundels bieden een goed overzicht van actuele informatie die over 11 zorgthema's te vinden is. Ze worden regelmatig geactualiseerd, zodat ze altijd up-to-date zijn. Daarnaast bieden de kennisbundels praktisch lesmateriaal, geschikt dus voor gebruik in de les. De kennisbundels zijn in de praktijk getest door ROC-docenten en praktijkbegeleiders.

Verbetertrajecten

De afgelopen jaren hebben zorgorganisaties in de langdurende zorg hard gewerkt aan kwaliteitsverbetering op allerlei thema’s, zoals bijvoorbeeld dementie, vrijheidsbeperkende interventies, zorgleefplan en herstelgerichte zorg. Vilans, V&VN, het Trimbos-instituut en Calibris hebben het materiaal dat in deze verbetertrajecten is ontwikkeld, geschikt gemaakt voor gebruik in het mbo-onderwijs, in de vorm van kennisbundels.

Kwaliteitskaders

De informatie in de kennisbundels is voor elk thema gebaseerd op de kwaliteitskaders in de verschillende zorgsectoren en sluit aan bij de kwalificatiedossiers in het mbo-onderwijs.
Lees meer: Vergelijking kennisbundels in relatie tot kwalificatiedossiers (pdf)

Bronvermelding

De teksten uit de kennisbundels en het bijbehorend lesmateriaal mogen vrij gebruikt worden, ook delen ervan, mits als bronvermelding gebruikt wordt: 'Kennisbundel van Vilans: kennisplein www.zorgvoorbeter.nl/onderwijs

Initiatiefnemers van de kennisbundels:


Vilans

VilansVilans is hét kenniscentrum voor langdurende zorg. Samen met mensen in de praktijk ontwikkelt Vilans vernieuwende en praktijkgerichte kennis voor langdurende zorg (ouderenzorg, chronisch zieken en gehandicapten). Website Vilans

Logo TrimbosTrimbos-instituut

Het Trimbos-instituut zet zich in voor het verbeteren van de geestelijke gezondheid door het delen van kennis.
Website Trimbos-instituut

ZonMw

Logo ZonMwZonMw financiert gezondheidsonderzoek én stimuleert het gebruik van de ontwikkelde kennis – om daarmee de zorg en gezondheid te verbeteren. ZonMw voerde de regie over het programma Zorg voor Beter.
Website ZonMw

logo venvnV&VN

Verpleegkundigen en verzorgenden Nederland: beroepsvereniging van zorgprofessionals.
Website V&VN

Logo CalibrisCalibris

Kenniscentrum voor leren in de praktijk in zorg, welzijn en sport. Website Calibris

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.