Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Kennisbundel Intercultureel vakmanschap

Zorgprofessionals krijgen tijdens hun werk te maken met cliënten uit allerlei culturen. Het is belangrijk dat je als zorgmedewerker aandacht hebt voor de diversiteit van mensen en culturen: bij collega’s, cliënten en jezelf.

Omslag kennisbundel intercultureel vakmanschap Bij het onderdeel ‘Aan de slag’ in de kennisbundel worden daarom negen interculturele competenties beschreven die belangrijk zijn voor zorgprofessionals. Voorbeelden van competenties zijn bijvoorbeeld: omgaan met mogelijke belemmeringen van interculturele communicatie en intercultureel samenwerken. Deze interculturele competenties kunnen er ook voor zorgen dat meer mensen met een migrantenachtergrond in de zorg willen werken.

Lesmateriaal: casuïstiek

Bij elke competentie zijn uitgebreide casussen beschreven, die duidelijk maken hoe je als intercultureel vakman het beste met bepaalde situaties kunt omgaan. Aan de hand van deze casuïstiek kun je in de klas bespreken hoe zorgprofessionals kunnen omgaan met interculturele diversiteit. Ook staan bij elke casus instrumenten zoals lesmethoden, spelvormen en beeldmateriaal.

Download

Lesmateriaal

Nieuw! Stageopdracht (10 uur) (pdf) over vraaggericht werken, intercultureel vakmanschap en inclusie.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.