Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Kennisbundel Herstelondersteunende zorg

Herstelondersteunende zorg heeft als doel om het herstelproces van cliënten met langdurige psychiatrische problemen te ondersteunen. Daarbij richten de professionals zich op de mogelijkheden en kracht van de cliënt. In de Kennisbundel Herstelondersteunende zorg staan handreikingen die je als docent of praktijkbegeleider goed kunt gebruiken om studenten vertrouwd te maken met deze vorm van zorg.

Kennisbundel HBO

De ondersteuning van herstel bij lichamelijke of psychische aandoeningen noemen we herstelondersteuning. Herstelondersteuning vindt voor het grootste deel buiten de zorg plaats, namelijk door lotgenoten, familie, vrienden, collega’s en maatschappelijke instanties. Maar zodra deze ondersteuning geboden wordt vanuit de zorg noemen we haar herstelondersteunende zorg. Hoe ondersteun je iemand, vanuit de zorg, op de juiste manier? De nieuwe praktijkgerichte online kennisbundel Herstelondersteunende zorg - ontwikkeld voor hbo - maakt dit inzichtelijk.

Kennisbundel Herstelondersteunende zorg

De zorgverlener richt zich op de mogelijkheden en kracht van de cliënt. In deze Kennisbundel staan opdrachten, filmpjes, praktijkopdrachten en ander actueel lesmateriaal die je als docent of praktijkbegeleider goed kunt gebruiken om studenten vertrouwd te maken met herstelondersteunende zorg. In de bundel vind je ook tips, instrumenten en andere materialen voor de praktijk.

De kennisbundel is met grote zorgvuldigheid ontwikkeld en met gebruikmaking van de meest actuele gegevens tot stand gekomen. Hij is geschreven voor zowel hbo- als mbo-verpleegkundigen, in opleiding of al werkzaam. Ook docenten van deze opleidingen of (praktijk) begeleiders in de ouderenzorg kunnen gebruik maken van de kennisbundel voor (bij)scholingsactiviteiten. Het is goed mogelijk onderdelen van de kennisbundel te gebruiken en je kunt zowel individueel als in groepsverband aan de slag.

Kennisbundel MBO

Omslag kennisbundel herstelondersteunende zorg

De kennisbundel Herstelondersteunende zorg geeft actuele informatie over herstelondersteunende zorg. Met uitleg van de fasen van herstel en de basishouding die nodig is voor herstelondersteunend werken. Aansprekende voorbeelden en ervaringsverhalen maken duidelijk wat herstelbevorderend is en wat het herstel van cliënten juist belemmert. Erg handig zijn verder de do’s and don’ts van herstelondersteunende begeleidingsplannen: zorg dat het tempo wordt bepaald door de cliënt en dat de doelen niet vanuit het perspectief van de hulpverleners zijn gesteld. De praktische docentenhandleiding met divers lesmateriaal zoals Powerpoint-presentaties en opdrachten, maakt het gemakkelijk om actuele en boeiende lessen te maken.

Download

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.